Blaženka Divjak izglasana na Odboru: Šestero članova protiv, sedam za novu ministricu

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Navodi Hrasta napravili su prve probleme u tek dogovorenoj koaliciji.

Novi ministri u petak će biti predstavljeni u Saboru te se tijekom dana očekuje glasanje o njima.

Nakon što je Hrast priopćio da će njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre te su istaknuli da im je na sastanku s vodstvom HDZ-a u Banskim dvorima potvrđeno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, HNS – ova Blaženka Divjak za Index je izjavila  da u tom slučaju ne želi biti ministrica obrazovanja.

>>>HRAST tvrdi: HDZ nam je obećao da će Culej i Vican voditi kurikularnu reformu

Ovi navodi Predraga Štromara su potaknuli da ode Plenkoviću kako bi potvrdio istinitost iznesenog.

18:33 Davor Božinović potvrđen je za kandidata za ministra unutarnjih poslova na Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

18:00 Članovi odbora su glasali. Njih sedam glasalo je za potporu novoj ministrici, šest ih je bilo protiv.

17:58 “Nikad u životu nisam pristajala na ucjene pa neću ni sada. Svoju ću slobodu i poziciju koristiti u skladu sa zakonom. Moj rad ocjenjujte na temelju mojih postignuća”, odgovorila je nova ministrica.

17:54 Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, smatra da se nova ministrica ne treba po svaku cijenu riješiti Barišićevih ljudi, samo zato jer oporba misli da tako treba.

17:50 Bojan Glavašević kaže kako je mjesto ministrice obrazovanja politička pozicija.

“Obrazovna politika je politička i vi toga morate biti svjesni. Vaši potezi će biti ocjenjivani u političkom kontekstu. Nemojte zaboraviti da dolazite na političku funkciju. Naše, SDP-ovo, očekivanje je da smijenite državne tajnike u vašem ministarstvu koji vam ne odgovaraju. Ukoliko zadržite ove, to je nama jasna poruka” rekao je.

17:48 Željko Jovanović ponovno traži konkretan odgovor na to hoće li Divjak sama birati svoje suradnike ili će naslijediti Barišićeve “kočničare”.

17:45 Sabina Glasovac podsjetila je ministricu da nije odgovorila na pitanje o tome što će s članovima posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme. Podsjetila je i na brojne propuste tijekom biranja članova u ovo povjerenstvo.

16:50 SDP-ovi zastupnici upitali su novu ministricu hoće li dati ostavku ako reforma ne krene u roku godine dana. Bojan Glavašević, Mirando Mrsić i Željko Jovanović postavili su joj pitanje hoće li smijeniti tim koji je na čelo reforme postavio Pavo Barišić.

16:35 Blaženka Divjak kazala je da njena motivacija počiva na tome da da obrazovanje i znanost postanu prioritet u Hrvatskoj. Smatra da su to teme u kojima se mora sudjelovati bez zadrške i podmetanja. Također je izjavila dotaknuvši se visokog obrazovanja da “nijedna autonomija ne ide bez odgovornosti”.

“Očekujem da prepoznamo važnost obrazovanja i znanosti koji su iznad dnevno-političkih tema”, zaključila je Divjak.

16:20 Na saborskom odboru počelo je predstavljanje Blaženke Divjak, nove ministrice obrazovanja.

Premijer ju je predstavio kazavši “kako je dokazala da ima stručna znanja i sve kompetencije da preuzme ovu važnu ulogu”.

“Očekujem da u svom mandatu preuzme nastavak procesa reformi, da osigura ozračje koje će omogućiti najšireg društvenog konsenzusa obrazovne reforme”, rekao je premijer. Dodao je i kako od Divjak očekuje da pridonese “smirenom temu rasprave” te da unaprijedi rad samog ministarstva, razvoj visokog obrazovanja i znanosti.

16:10 Blaženka Divjak je bez davanja izjava novinarima otišla na predstavljanje u Sabor.

16:07 Sabor je otišao na stanku do 19 sati, a u međuvremenu će novi ministri biti predstavljeni pred saborskim odborima. Na svim odborima na kojima će biti predstavljeni novi ministri sjedit će i premijer Andrej Plenković.

 


Komentari