BITKA ZA MLINAR: Pekarski kralj prodaje biznis za pola milijarde kuna

Facebook

Iako je ponuda već na stolu to ne znači da je posao gotov.

Mate Škoje, vlasnik Mlinara dobio je Podravkinu službenu, ali ne i obvezujuću ponudu za preuzimanje pekarskog carstva. Podrvaka je ponusu stavila na stol preko slovenkog Žita i tako započela završnu etapu najavljene konsolidacije pekarskog biznisa u regiji.

Nekoliko dobro upućenih izvora i koprivničke prehrambene industrije potvrdilo je ovu informaciju, a javna je tajna da je Podravka već neko vrijeme zainteresirana za Mlinar. Ipak to što su dali ponudu ne znači da je je pekarsko carstvo njihovo jer za njega navodno zainteresirana i slovensko-srpska grupacija Don Don.

Borba za Mlinar

Ukoliko Podravka upsije u svom naumu o preuzimanju Mlinara, stvorit će najjaču pekarsku industriju u regiji sa zaokruženim procesom – od polja do pekarnica i nakon toga na maloprodajne police. Mlinar je preklani ostvario oko 440 milijuna kuna prihoda i blizu 50 milijuna kuna neto dobiti.

Neslužbeni izvori kazali su za Jutarnji da se Podravkina ponuda kreće između 400 i 500 milijuna kuna. 

Ipak, ne zna se što će na takvu ponudu reću vlasnik mlinara Mato Škojo. On je navodno spreman prodati cijeli biznis, ali moguće je da je Podrvaka požurila s ponudom zbog pojačanog inetersa Don Dona. Potvrđeno je i da je konsolidacija biznisa gotovo neizbježna, a ako se zaista i desi na tržštu će ostati samo dva jaka igrača, Podravka i Don Don.

Svi žele njegov biznis, on ga prodaje. Zašto?

Još u proljeće 2015. godine konsolidacija biznisa ušla u posljednju etapu. Prvo je Podravka preuzela većinski paket dionica Žita, a kasnije i sve udjele, za što je ukupno platila oko 500 milijuna kuna. Sve to financiarno je dokapitalizacijom u kojoj su sudjelovali država, mirovinski fondovi i mali dioničari. U isto vrijeme Don Don je od Mercatora kupio Pekarne Grosuplje koje je u listopadu integrirao u svoj sustav i ta akvizicija stajala je 400 milijuna kuna.

Direktor Don Dona Aleš Mozetič slovenskim medijima otkrio je da je lani bio planiran ukupan prihod grupe od oko 100 milijuna eura i time je Don Don želio “zauzeti prvo mjesto među pekarskim proizvođačima u regiji”. No, ljubljansko Žito sa 115 milijuna eura preklanjskog prihoda i dalje je nešto veće od te slovensko-srpske poslovne grupacije.

Da Žito cilja na Mlinar znalo se već prošle godine, a analitičari su predviđali da je pripajanje Mlinara samo pitanje vremena.

Pitanje je zašto Mato Škojo prodaje Mlinar ako mu tako dobro ide. Glavni razlog što je s Podravkom i Žitom dobio ozbiljnu konkurenciju, a drugi razlog je neto dug tvrtke koji je prošle godine, navodno, zbog investicija narastao na gotovo 300 milijuna kuna. 

Više od 200 trgovina u regiji

Podravka bi preuzimanjem Mlinara, uz Žito stvorila integriranu pekarsku industriju s oko 1,5 milijardi godišnjeg prihoda, što znači da bi imali blizu 100 milijuna neto dobiti, oko 2500 zaposlenih i više od 200 trgovina u regiji. Postali bi tako neajjača pekarska kompanija i najveći otkupljivač žita u regiji.

Slično bi se dogodilo i kada bi Mlinar pripao Don Donu , a za Podravku bi to značilo više rizika i oštriju konkurenciju, prije svega u Sloveniji i Hrvatskoj. Upravo je. čini se, razlog zašto je Podravka požurila s ponudom odobrenom od strane Uprave i Nadzornog odbora.


Komentari