BILJANA BORZAN: ‘Ova odluka mogla bi biti POGUBNA ZA MALE POLJOPRIVREDNIKE’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Ukratko, radi se o tome da je Europski ured za patente odlučio da je nadležan za izdavanje patenata na biljne značajke dobivene prirodnim križanjem. Netko u toj instituciji si je umislio da je božansko biće i da ima autorska prava na prirodu”, poručila je Borzan.

Nedavnim odlukama proširenog žalbenog vijeća Europskog ureda za patente omogućeno je patentiranje biljnih značajki, čak i kada se one postignu suštinski biološkim tehnikama uzgoja i križanja. Europski parlament je zatražio raspravu s Komisijom kako bi zastupnici mogli izraziti svoje nezadovoljstvo tim odlukama.

“Ukratko, radi se o tome da je Europski ured za patente odlučio da je nadležan za izdavanje patenata na biljne značajke dobivene prirodnim križanjem. Netko u toj instituciji si je umislio da je božansko biće i da ima autorska prava na prirodu! Takva odluka može ima dalekosežne i katastrofalne posljedice na europsku poljoprivredu, a posebno na male uzgajivače i oplemenjivače. Pozvali smo Komisiju na red i zatražili pravno tumačenje spornih odluka,” kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Neograničen pristup biološkom materijalu nužan je kako bi se potaknuo inovativni potencijal u sektoru uzgoja bilja. Odlukama Europskog ureda za patente potkopava se inovativni potencijal u sektoru uzgoja bilja za razvoj novih sorti i nameće prijetnja svjetskoj proizvodnji hrane i sigurnosti opskrbe hranom. One će nepovoljno utjecati na europsku konkurentnost i za posljedicu može imati monopol na tržištu hrane jer će se smanjiti raznovrsnost proizvoda koji se nude potrošačima.

“Osim dvije sporne odluke koje se odnose na patentiranje dviju vrsti rajčice i brokule, još oko 300 sličnih zahtjeva je na čekanju u Europskom uredu za patente. Ne treba biti vidovit da bi se predvidjelo kako će većinu patenata zatražiti i dobiti velike multinacionalne tvrtke. To će dovesti do monopola u području inovacija u uzgoju i proizvodnji hrane, a monopoli će značiti kraj slobode da mali poljoprivrednici slobodno siju i žanju,” smatra Borzan.

Tijekom rasprave u Strasbourgu predstavnici svih političkih grupa u Parlamentu su izrazili svoje neslaganje s kontroverznim odlukama i pozvali Komisiju da napravi sve što može kako bi se one poništile. Osim Europskog parlamenta i nekoliko utjecajnih država članica EU je oštro istupilo protiv postupaka ureda za patente. Sretna je okolnost da su Nizozemci predvodnici nezadovoljnih država, a upravo ta država preuzima predsjedanjem Europskim vijećem početkom 2016.

“Osobno dijelim neke vaše brige i argumente. Uvjeravam vas da stručne službe Komisije već rade na pravnom tumačenju usklađenosti EU propisa i odluka Europskog ureda za patente. U suradnji s nizozemskim predsjedništvom Europskog vijeća nastojat ćemo razriješiti situaciju što je prije moguće,” uvjeravao je europarlamentarce predstavnik Komisije, povjerenik Stylianides.

Europski parlament stoji na stajalištu da je ured za patente svojim odlukama prekršio direktivu EZ 44/98 o biotehnologiji te regulativu EZ 2100/94 o oplemenjivačkim pravima na biljne sorte.


Komentari