BEZIZLAZNA SITUACIJA: Očajni starac danima prosvjeduje, razlog će vas iznenaditi

tris.hr/foto: H.Pavić

Kuća mu propada od vlage jer je susjed nasuo odvodni kanal, napravio sebi stubište i podest, tako da sada sva voda umjesto da otječe, ide njemu u kuću.

Borisa Južinića (82) niti kiša nije omela da pred zgradom suda šeta s transparetima u sendviču te prolaznicima ponavlja 15-godišnju pravosudnu nepravdu. Trakavicu koja ga je koštala vremena, novaca i zdravlja, a završila je na njegovu štetu. Njegova kuća na Staroj cesti u Šibeniku plavi i propada od vlage jer je susjed nasuo odvodni kanal, pozivajući se na navodni sporazum s bivšim vlasnikom.

“Kad sam ja tu kuću kupio, uz nju je bio izolacijski kanal i bila je izolirana, i odvodnja je tuda prilazila, No, on je taj kanal zatrpao, napravio sebi stubište i podest, tako da sada sva voda umjesto da otječe, ide meni u kuću. Građevina je skroz ovlažila. Iz poda ide voda, što se jako dobro vidi čim dignemo tepih”, pojašnjava Južinić problem sa susjedom, prenosi Tris.

tris.hr/foto: H.Pavić
tris.com.hr/foto: H.Pavić

No, problemi sa pravosuđem su jednako strašni.

“Ja sam dva puta puta dobio spor na Općinskom sudu u Šibeniku. Na sudu je bio pokazan jedan dokument, sporazum gdje bivši vlasnik susjedu dozvoljava da se nasloni na kuću i napravi podest. No, ispostavilo se da taj sporazum nije potpisao vlasnik kuće, nego njegov sin, kojeg otac kao vlasnik nije opunomoćio za tako nešto. Osim toga, što je još važnije, i takav je sporazum krivotvoren. Svjedok čiji je potpis na sporazumu na sudu je svjedočio da se on nikad nije potpisao na taj sporazum. Od dva svjedoka na sud je došao jedan, Petar Eraković, koji je posvjedočio da nikad nije taj dokumenat vidio, ni potpisao ni da je za njega znao”, ispričao Južinić.

I tako je Južinić na Općinskom sudu dobio parnicu, ali su na višoj instanci, na Županijskom sudu u Šibeniku, presudu promijenili u korist susjeda. Županijski sud je, tvrdi Južinić, poklonio vjeru krivotvorenom sporazumu.

“Da je taj dokument bio ispravan bio bih odmah izgubio parnicu. Išao sam na DORH i USKOK. Utvrdili su kaznena djela kriovotvorenja dokumenata i njihove upotrebe, ali kako je počinitelj u međuvremenu umro, nisu imali koga goniti”, očajan je Boris Južinić. Pravomoćnu presudu da je sporazum krivotvoren, kojom bi rušio presudu Županijskog suda temeljenu na istom krivotvorenom sporazumu, nikad neće dobiti, jer se postupak ne može voditi protiv mrtvog čovjeka. I on i njegovi odvjetnici na kraju su snaga. Zato se odlučio na ovaj prosvjed ispred Županijskog suda. DORH i USKOK su ga, kaže, savjetovali da se žali dalje.

Ovaj bi slučaj mogao i do Ustavnog suda, barem ako se sudi po natpisu s poleđine transparenta – sendviča:

“NARODE… USTAVOM R.H. PRIVATNO VLASNIŠTVO JE NEOTUĐIVO, ALI SU MI GA SUDCI ŽUPANIJSKOG SUDA UZ PRIKAZ KRIVOTVORENOG SPORAZUMA OTUĐILI U KORIST LOPOVA KOJI ME POKRAO I UNIŠTIO KUĆU”.

tris.com.hr/foto: H.Pavić
tris.com.hr/foto: H.Pavić


Komentari