BESKONTAKTNE KARTICE OPASNE ZA VAŠ BUDŽET: Lopovi mogu prebaciti vaš novac na svoj račun i sve potrošiti

FOTO: jatrgovac.com

Mnogi korisnici kreditnih i debitnih kartica razveselili su se kada su od svoje banke dobili karticu za koju u trgovini uopće ne moraju upisivati pin.

Jednostavno je provuku iznad čitača i račun se naplati bez umetanja kartice. Riječ je o tzv. beskontaktnim karticama, piše Croexpress.eu.

Praksa je pokazala da se u posjedovanju ovakvih kartica krije opasnost za budžet korisnika. Kako upozoravaju stručnjaci, putem mobilne aplikacije lopovi u sekundi mogu bez provjere prebaciti novac na svoj račun i pokrasti vam podatke. I sve to dok, primjerice, stojite u tramvaju.

U Hrvatskoj se pomoću beskontaktnih kartica bez upisivanja pina mogu plaćati računi do 100 kuna, a u Njemačkoj 25 eura, što je iznos koji vam može biti ukraden.

Ono što je opasnije jest to što lopov nakon toga pomoću ukradenog broja i roka valjanosti vaše kartice može kupovati u tisućama online trgovina, poput popularnog Amazona, koje ne traže drugu potvrdu kod kupnje, te na taj način potrošiti sve što imate na kartici.

Jednostavan proces za lopove

Ovo funkcionira vrlo jednostavno u praksi, što je dokazao i pokazao američki istraživač Eddie Lee još 2012. godine. Na sajmu tehnologije Defcon u Las Vegasu, javno je prikazao kako se pomoću programa za pametni telefon može ukrasti novac s beskontaktne kartice. Iskoristio je mobitel kako bi očitao beskontaktnu karticu i nakon toga poslao podatke čitaču kartica i napravio uplatu.

“Upravo sam na brzinu zlorabio i potrošio nečiju kreditnu karticu, u dvije minute. Stvarno je jednostavno”, rekao je publici.

Kako bi se zaštitili stručnjaci savjetuju da takve kartice vlasnici pohranjuju u magnetske zaštitnike za kartice (ne plastične) ili, u kućnoj radinosti, umotaju u aluminijsku foliju.


Komentari