Beroš objasnio jučerašnje gužve u trgovinama: ‘Razmišljamo da se neradna nedjelja prebaci na neki drugi dan’

Foto: Ranko Suvar / POOL / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je komentirao aktualnu situaciju, a posebno se osvrnuo na gužve u trgovinama te javni prijevoz.

Danas su ogromne gužve bile pored trgovina i u njima. Je li zabrana rada nedjeljom bila pametna odluka?

“Epidemiološki okvir je taj koji uzimamo u obzir. Također, treba znati da je ova subota specifična jer je petak bio neradni dan i možda je to razlog povećanih gužvi. U svakom slučaju, potrebna je određena odgovornost svih nas kao građana i kupaca da ne bi bilo gužvi.

Što se tiče nedjelje, mobilnost je jedan od najvećih faktora i rizika širenja infekcije. Rekli smo da će naše mjere biti fazne, prema tome, kad jednom ova epidemija bude iza nas, moći ćemo razmišljati o potpunom vraćanju u normalne okolnosti”, kazao je Beroš.

Ako budu i dalje takve gužve, razmišlja li se o tome da se taj dan odmora prebaci na neki drugi dan u tjednu?

“Da. Ali ne radi se samo o gužvama u trgovinama nego i u javnom prijevozu, te gužve su nešto o čemu razmišljamo, razgovaramo oko toga i zbog toga ćemo poduzimati potrebne aktivnosti”.

Dotaknuo se i reaktivacije zdravstvenog sustava. “Postoji mogućnost da neka ambulanta ili bolnica postane žarište. Realno je da virus uđe u sustav jer on i dalje postoji, nismo ga pobijedili”, kazao je Beroš pa naveo da postoje scenariji za slučajeve novog “napada” koronavirusa u zdravstvenom sustavu.

“Ne zatvaramo cijelu ustanovu nego kao dosad, poštivat ćemo epidemiološke mjere. Gledajte, reaktivacija će biti postupna, od postupanja prema bolesnicima do zdravstvenih radnika. To je jedan vrlo opsežan dokument, koji je pokušao obuhvatiti sve scenarije, a s namjerom da krećemo u reaktivaciju jer u ovom trenutku svjedočimo činjenici da zdravstveni sustav nije preopterećen. Izbjegli smo, u ovom trenutku, talijanski i druge loše scenarije. Dobro stojimo s novooboljelima i hospitaliziranima. Ostavit ćemo određene kapacitete za tretman oboljelih, ali svi dijelovi sustava morat će pružati adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, komentirao je Beroš.

Kako će se izbjeći čekanja od tri do četiri sata kako je bilo dosad?

“Ministarstvo zdravstva daje administrativni okvir, nije nadređeno svim ustanovama, koje imaju svoje protokole i uvjete rada. Ono što je osnovno u komunikaciji s ravnateljima zdravstvenih ustanova, jesu rasprave u ovom smjeru. Nadam se da scenarija s tolikim čekanjem neće biti, apeliram da se ne događaju”, poručio je Beroš.

Beroš je ustvrdio da se i svi timovi u domovima za starije prije svog preuzimanja smjene na poslu testiraju.


Komentari