Bernardić: ‘Zahtijevamo zaštitu žena od nasilja i istinsku ravnopravnost u društvu’

Petar Glebov/PIXSELL

Čelnik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na Međunarodni dan žena.

„Ključni problemi žena u Hrvatskoj je činjenica da su 12 posto manje plaćene od muškaraca, da im se kojekakve konzervativne struje žele petljati u intimu i da su često žrtve obiteljskog nasilja. Prema zadnjim podacima u našoj zemlji se godišnje prijavi preko 13.000 obiteljskih nasilnika“, istaknuo je danas u Rijeci predsjednik SDP-a Davor Bernardić gdje je, zajedno s gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom i Primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, čestitao Međunarodni dan žena te se družio s građanima na riječkom Korzu.

Davor Bernardić je ženama, uz darovanu ružu, isticao da je SDP jučer krenuo graditi dobro društvo u kojem puna ravnopravnost nema alternativu, a svaka diskriminacija je apsolutno neprihvatljiva.

Najavio povećanje broja žena  u SDP-u na idućim izborima

Bernardić je također najavio kako će na sljedećim izborima SDP imati ravnopravan broj muškaraca i žena na izborima. Konkretno, riječ o nastojanju da žene na izbornim listama za iduće parlamentarne izbore budu zastupljene po tzv. ZIP principu, što znači da se lista slaže naizmjeničnim rasporedom – jedna žena, jedan muškarac.
Službeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova o obiteljskom nasilju nalažu trenutnu akciju. Prema zadnjim podacima u Hrvatskoj je u godinu dana bilo čak 3.562 ljudi koji su opetovano činili obiteljsko nasilje, dok je od 2013. ukupan broj žrtava kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama za nevjerojatnih 184 posto.

Stoga je SDP uputio u hitnu saborsku proceduru usvajanje zakona o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, tzv. Istanbulsku konvenciju čiji je smisao podizanjem učinkovitosti sustava osigurati bolju zaštitu žena i spriječiti tragične ishode ponavljajućeg nasilja, koje zbog ne funkcioniranja sustava u Hrvatskoj završava ubojstvima.
„Danas smo, simbolično na Međunarodni dan žena, pokrenuli u Saboru inicijativu za usvajanje Istanbulske konvencije. Ovo je konkretan doprinos SDP-a jačanju borbe protiv nasilja nad ženama. Očekujemo da HDZ isto podrži inicijativu, jer je još u studenom prošle godine njihov predsjednik Plenković obećao ratificirati dokument. Vrijeme za konkretne poteze, a ne deklarativnu podršku te ih pozivam da nam se priključe u ratifikaciji Konvencije.“ poručio je Bernardić.
Vojko Obersnel, čelni čovjek Rijeke rekao je kako Međunarodni dan žena nije samo praznik pažnje koju ženama s puno poštovanja poklanjamo, nego je to dan u kojem se treba prisjetiti da je svaka sloboda izborena, da ni jedno pravo nije poklonjeno.

„Osmi mart je dan u kojem svaki poklonjeni cvijet i svaki poljubac trebaju biti podsjetnik da žene danas imaju pravo glasa, pravo na tjelesni integritet i autonomiju odlučivanja, pravo na obrazovanje, pravo rad, na jednaku plaću kakvu na istom radnom mjestu zasluže muškarci“, istaknuo je Obersnel.

Međunarodni dan žena čestitao je i župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina, istaknuvši primjer svoje županije kao primjera institucije gdje je Dan žena svakodnevan.

„Dvije trećine zaposlenih su žene. Upravne odjele vodi sedam pročelnica, šefica kabineta i zamjenica župana su žene, a u Županijskoj skupštini, od 12 članova iz redova SDP-a, šest je žena. Nama je svaki dan Dan žena“, rekao je Zlatko Komadina.


Komentari