Bernardić o konkurenciji: ‘SDP je jedina odgovorna alternativa u Hrvatskoj’

FOTO: Facebook / Davor Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je u Rijeci, na druženju s članovima SDP-a iz Rijeke i Primorsko-goranske županije uoči Nove godine, ustvrdio da je sljedeća godina “godina suočavanja s istinom, godina razotkrivanja i otkrivanja svih negativnih stvari koje su postale stvarnost u Hrvatskoj”.

Ocijenio je da je vladajuća koalicija bez reformi, vizije i snage, a odgovornost socijademokrata nikad nije bila veća.

“Borimo se za povećanje plaća, prije svega minimalne plaće, za ugovore o radu za stalno za sve, bolje uvjete stanovanja i radna mjesta za mlade, na braniku smo antifašističkih vrijednosti, prava manjina i općenito ljudskih prava”, rekao je Bernardić.

Istaknuo je primjer Istanbulske konvencije te dodao da tu nije riječ o uvođenju rodne ideologije, kako neki navode, nego je to civilizacijski domet borbe protiv obiteljskog nasilja i prava žena.

“SDP je jedina odgovorna alternativa u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Zamoljen za komentar pada rejtinga SDP-a i moguće mjere koje će poduzimati da taj trend zaustavi, rekao je da je statistika čudo jer je situacija jasna – nikad više građana nije mislilo da Hrvatska ide u krivom smjeru, a nikad vladajući nisu bili jači. “To je jedino što mogu o tome reći”, dodao je.

Što se tiče SDP-ova rejtinga, nema razloga za zabrinutost, ima razloga za ozbiljnost i preispitavnje. Kraj godine je prilika da svi zajedno podvučemo crtu i da vidimo je li svatko od nas učinio dovoljno za SDP i Hrvatsku te kako u sljedećoj godini možemo napraviti puno više, rekao je te pozvao SDP-ovce na zajedništvo i više rada za SDP i Hrvatsku.

Na pitanje je li zadovoljan sobom na čelu stranke nakon godinu dana, Bernardić je odgovorio kako svaki dan nauči nešto novo.

“Prošao sam razdoblje uspona i padova i nikad nisam bio spremniji, nikad odlučniji i nikad motiviraniji, a možda i nikad s više energije mijenjati Hrvatsku”, rekao je.

Na pitanje kakva je mogućnost stvaranja ‘velike koalicije’ u 2018., odgovorio je: “Nikakva.”

Obersnel: SDP se treba vratiti izvornim načelima socijaldemokracije

Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel ustvrdio je kako se potrebno vratiti izvornim načelima socijaldemokracije, a to je, dodao je, borba za ljude koji žive od svoje plaće.

“Nema napretka i slobode bez jasnog svjetonazora koji podrazumijeva ostvarenje jednakopravnosti svih, za pravo svih da sudjeluju u političkom i društvenom životu”, rekao je.

Spominjući Istanbulsku konvenciju, Obersnel je ustvrdio kako “nazadnjačke snage odbijaju prihvatiti konvenciju koja se zalaže za ljudska prava i posebna prava žena pod formom izmišljene rodne ideologije”. “O tome je svoj sud u tom smislu iznijelo i povjerenstvo HAZU, što im nimalo ne služi na čast”, istaknuo je.

Predsjednik primorsko-goranskoga SDP-a Zlatko Komadina ustvrdio je da se u SDP-u moraju mijenjati da bi trajali.

“Prestanimo se baviti sami sobom, imamo jasnog političkog protivnika”, rekao je. Ocijenio je pritom da “Hrvatska skreće u kleronacionalizam, s primjesama fašističkih ispada koji ne služe na čast hrvatskom narodu koji je dao veliki doprinos antifašističkoj borbi”.

“Trebamo jasno govoriti da nas čuju. Imamo novo biračko tijelo, mlade, kojima treba jasno komunicirati poruke da ih ne bi vodio Živi zid i slične protestne snage”, istaknuo je.

“Mi smo prava ljevica, znamo i želimo preuzeti odgovornost, a njima je namjera da ne preuzimaju odgovornost”, rekao je.


Komentari