BBC O KOMEMORACIJI O JASENOVCU: Pročitajte što kažu o političkim prepucavanjima u Hrvatskoj

hr.wikipedia.org

Aktivisti kažu da neki Hrvati vide ustaše kao osnivače hrvatske države i umanjuju njihove zločine…

Ovogodišnja komemoracija, odnosno komemoracije u Jasenovcu nisu više samo glavna tema hrvatskih medija već i svjetskih pa se tako ista našla i na naslovnici BBC-a.

“Hrvatski židovi održali su vlastitu komemoraciju holokausta na mjestu koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata u znak protesta, kako oni kažu, državne neakcije u slučaju revitaliziranja fašizma”, piše BBC.

“Oko tristo židova došlo je u Jasenovac tjedan dana prije službene ceremonije. Ognjen Kraus iz Koordinacije židovskih općina rekao je da je odbijanje službene komemoracije upozorenje novoj vladi desnog centra koja je preuzela vodstvo nad državom u siječnju”, spominje dalje BBC.

Srpska nacionalna manjina i antifašističke grupe također bojkotiraju službenu ceremoniju idući tjedan. Koncentracijski logor, čije žrtve su između ostalog bili židovi, Srbi i Romi, “operirao” je za vrijeme ustaškog režima koji je vodio državu kao marionetska država nacističke Njemačke, piše N1.

Ipak, aktivisti kažu da neki Hrvati vide ustaše kao osnivače hrvatske države i umanjuju njihove zločine.

“Ovo je lavina koja se događa više od godinu dana”, kazao je Kraus. U siječnju, ultranacionalisti su skandirali pronacističke pozdrave u prosvjedu kojem su pohodile tisuće ljudi uključujući potpredsjednika parlamenta Ivana Tepeša. Slični uzvici su također bili uzvikivani na nogometnoj utakmici između Izraela i Hrvatske u ožujku kojoj je nazočio i premijer Tihomir Orešković.

Tri četvrtine od 40 tisuća hrvatskih židova ubijeno je od strane ustaša i danas židovi čine manje od jedan posto stanovništva Hrvatske”, piše BBC.


Komentari