Barišić se zaletio: Odluka o plagiranju još nije donesena

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Barišić je već kazao da je sada jasno da je protiv njega vođena hajka.

Jutros je u javnost puštena vijest da je sud u Augsburgu dobio odluku da Barišić nije autoplagirao doktorski rad. Eksluzivno je o tome progovorio i on sam za Juatrnji list te je kazao kako je sada jasno da je protiv njega vođena hajka.

Ipak, čini se da se Barišić ipak malo zaletio i svojim tvrdnjama zapravo obmanuo javnost. Naime, Index je kontaktirao sveučilište u Augsburgu s kojeg su odgovorili kako odluka još nije donesena.

Glasnogovornik Sveučilišta Augsburg, Klaus Prem u svojem priopćenju demantirao je Barišićevu verziju priče, te je kazao da se odluka o plagiranju ne može očekivati prije sredine rujna. Osim toga, Prem na početku ističe da se njegovo priopćenje odnosi i na članak u Jutarnjem listu, u kojem je Barišić prikazao dvorečenični dopis predsjednice Sveučilišta Augsburg, koji govori o postupku koji se vodi protiv njega u vezi plagiranja doktorata.

Druga rečenica je najbitnija u dopisu koji je Barišić dobio

Na osnovu prve rečenice iz dopisa predsjednice Sveučilišta Barišić je zaključio da je odluka donesena, te da je odlučeno da njegov doktorat ne sadrži autoplagijat. Ipak, ključna je druga rečenica, koja je u potpunosti izignorirana, a govori da će se na osnovu članka 8 iz službenog sveučilišnog pravilnika “u slučaju sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje” tek donijeti konačna odluka, o čemu će Barišić biti obaviješten.

Članak 8 jasno govori da rektorat donosi odluku o tome hoće li se zaustaviti procedura ili ima dovoljno dokaza za znanstveno neprimjereno ponašanje, između ostaloga na temelju preporuka za to sazvane stručne komisije.

Osim toga, rektorat odlučuje i o posljedicama ako se dokaže znanstveno neprimjereno ponašanje, o kojima će biti obaviješten i optuženi, ali i oni koji su ga prijavili.

Naposljetku Prem je napisao i da “vodstvo sveučilišta još nije donijelo konačnu odluku”, te da će o njoj pravovremeno biti obaviješteni i mediji. Da rezimiramo, Barišić je pokušao dvorečenični dopis predstaviti medijima i javnosti kao rješenje njegovog slučaja, iako rješenje još uvijek nije doneseno.


Komentari