Ambulante pune diljem Hrvatske, virus hara: Dosad 30.000 oboljelih, a preminulo 27 osoba

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prošli tjedan zabilježen je najveći broj slučajeva oboljenja od gripe, a dosad je ukupna brojka dostigla 30.000 prijavljenih.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za Jutarnji kaže da se broj oboljelih povećava i da će tako biti još neko vrijeme. Od prošlog tjedna cirkuliraju sva četiri tipa virusa, dodaje.

“I dalje je virus tipa B dominantan, ali sada se pojavio i soj Victoria, tako da trenutačno cirkuliraju dva podtipa tipa A i to H3N2 i H1N1 te B, podtipovi Yamagata, koji je ove godine dominantan, te Victoria”, kaže Draženović.

Također, kaže kako će sezona trajati još barem dva do tri tjedna.

“Najavljuje se hladno vrijeme tako da ćemo još sigurno dva ili tri tjedna biti u visokoj koncentraciji oboljelih prije nego što krene silaznom putanjom. Najčešće dok zima drži, ni gripa ne pušta”, ustvrdio je Draženović.

U usporedbi s prošlom godinom više je oboljelih, ali i komplikacija od oboljenja.

“Što se komplikacija tiče, i dalje su prilično velike. Primjerice, na tjedan se u Klinici za infektivne bolesti hospitalizira oko 50 osoba”, ističe Draženović.

Kad je riječ o smrtnim slučajevima, teško se dokazuje da je uzrok smrti upravo gripa jer kad netko umre 10 dana nakon gripe, laboratorijski se virus više ne može dokazati, pa se smrt uglavnom pripisuje drugom uzroku.

“U ovom trenutku možemo reći da je 27 osoba umrlo od gripe, ali koliko će se kroz sustav prijaviti, to je drugo pitanje. Uglavnom je riječ o osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima koji se nisu cijepili”, zaključuje Draženović.

 


Komentari