ALARMANTNO STANJE: Kronično nedostaje obiteljskih liječnika

Damir Spehar/PIXSELL

Urušavanje sustava obiteljske medicine.

Primjera urušavanja sustava obiteljske medicine u Hrvatskoj je mnogo, a na alarmantnu i dramatičnu situaciju već neko vrijeme upozoravaju razne udruge liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Obiteljskih liječnika kronično nedostaje, Ministarstvo zdravstva ne raspisuje dovoljno specijalizacija iz obiteljske medicine, a liječnici su generalno nezainteresirani za rad u PZZ-u. Ne žele na svojim leđima nositi golemi teret preopterećenosti i administracije, a uz to biti na stalnom udaru HZZO-a.

“Imamo dvostruko manji broj obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika nego što to ima EU. Ovdje liječnici bježe od stalnog pritiska sustava i malo ih ciljano bira obiteljsku medicinu. Posljednji je trenutak da se napravi strategija za spas PZZ-a jer ako odgovorni to ne učine sad, obiteljska medicina će se nepovratno urušiti.” kaže dr. Zoran Maravić, obiteljski liječnik i dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku pri Hrvatskom liječničkom zboru.

On ističe da je nužno rješenje raspisivanje stotinu specijalizacija za obiteljsku medicinu godišnje, ali i motiviranje ljudi da prihvate taj posao. Jer već sad nedostaje četvrtina liječnika obiteljske. Trenutačno ih je u cijeloj Hrvatskoj 2300, a prosjek godina im je 55.

U sljedećih godinu do četiri godine veliki broj će ih otići u mirovinu i pojavit će se nedostatak od 800 liječnika, što je trećina sadašnjeg, ionako premalog broja.

Stanovništvo u udaljenijim i ruralnim područjima Hrvatske tako bi moglo ostati bez jedine zdravstvene zaštite. U Orahovici je, primjerice, taj problem već sad aktualan.

Dr. Perić kaže da je jedna mlada liječnica nedavno otišla jer je dobila specijalizaciju, i u njezinu ambulantu sada dolaze zamjene – svaki dan neki drugi liječnik. Tako se samo gasi požar, a pacijente nitko kontinuirano ne prati jer se liječnik zadrži samo jedan dan i potom dolazi neki drugi, pišu 24sata.


Komentari