A U GLAVNOM GRADU NE POSTOJI NIJEDNA: Hum na Sutli dobio svoju prvu klupicu za dojenje

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja/Screenshot

Hum na Sutli kod Krapine dobio je klupu za dojenje na čiju su ideju došle mame iz grupe Humska kap ljubavi.

Nedugo nakon što je HSLS pozovao gradonačelnika Milana Bandića da im objasni zašto Zagreb nema klupe za dojenje i zašto slične mjere nisu provedene za promoviranje dojenja, klupu za dojenje dobio je gradić Hum na Sutli. Ne glavni grad Hrvatske, ne metropola, već malo mjesto kod Krapine.

Klupa je postavljena u neposrednoj blizini osnovne škole gdje se djeca i mame inače igraju. Na ovu su fantastičnu ideju došle mame, članice grupe Humska kap ljubavi iz Huma na Sutli, donosi Index.hr.

“Grupa za potporu dojenja Humska kap ljubavi – Općina Hum na Sutli, djeluje već tri godine, održavamo mjesečne tematske sastanke svakog prvog utorka u narodnoj knjižnici. Povodom svjetskog tjedna dojenja odlučile smo napraviti dva projekta. Mlada mama i doktorica Marina Kokić Golub osmislila je letke vezane za prve dane dojenja, sve potrebne informacije za priključenje grupi i što lakše dojenje. Otisnule smo 300 letaka, naravno uz sponzorstvo Općine, podijelile smo ih u svim lokalnim ambulantama, pedijatrima i doktorima opće prakse da ih mogu proslijediti mamama pri dolasku na sistematski pregled.”, rekla je mama i ujedno osnivačica udruge Veronika Špiljak Berc.

Naša mama, i prva majka voditeljica, gđa Ines Petek, vodila je i osmislila projekt, „Dojenje je „in“ – dojimo svoje bebe svuda!” te smo uz financijsku podršku naše Općine i načelnika Zvonka Jutriše dale izraditi klupicu za dojenje s prematalicom. Uz zlatne ruke našeg stolara Miroslava Podhraški, klupica je pronašla svoje mjesto u parku, kraj osnovne škole!”, ponosno govori.

“Postavljanjem klupice želimo istaknuti da dojenje nije bauk, da se toga ne treba sramiti, već ponosno uzdignute glave nahraniti svoje bebe, bez obzira na mjesto i vrijeme! Ponosni na uspješno odrađenim projektima, obilježenom tjednu dojenja zahvaljujemo na moralnoj potpori patronažne sestre Goge Špoljar, financijskoj potpori Općine i razumijevanju našeg načelnika za naše potrebe nastavljamo s druženjima, idejama i projektima, dojimo bebice svuda i šaljemo jasnu poruku: “Dojenje je in”, dodala je Veronika.

Kao što smo spomenuli, ali i nedavno pisali o tome, HSLS je 3. kolovoza u svome službenom priopćenju napisao da je od velike važnosti pokrenuti nekoliko akcija kako bi majke svoje dijete dojile bilo kada i bilo gdje. U svom priopćenju gradskoj Upravi spomenuli su i klupe za dojenje.

“Na svim centralnim dječjim igralištima u 17 gradskih četvrti postavite klupe za dojenje s ergonomskim dodatkom za previjanje djeteta, u centralnoj Gradskoj ljekarni na Trgu Josipa bana Jelačića postavite klupu za previjanje djeteta s osnovnim besplatnim sredstvima za previjanje”, napisali su.

>>>JAVNI APEL GRADONAČELNIKU: Traže uvođenja klupa za dojenje

 


Komentari