Most o arbitraži: Ne priznajemo odluku suda, Vlada treba poduzeti ozbiljne diplomatske napore

Facebook

Mostova reakcija na arbitražu.

Most nezavisnih lista priopćio je da ne priznaje odluku arbitražnog suda o pitanju razgraničenja Hrvatske i Slovenije jer ne priznaje taj sud koji je duboko kompromitiran, te od Vlade i njezina predsjednika očekuje da poštuju odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitraže i da poduzmu ozbiljne diplomatske napore da se hrvatska stajališta jasno iznesu Europskoj uniji i svijetu.

Očekujemo da će premijer Andrej Plenković i hrvatska Vlada poštovati i dosljedno provesti odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitraže koja je neopoziva. U tom smislu, pozivamo premijera i Vladu da poduzmu ozbiljne diplomatske napore da se hrvatska stajališta, koja su utemeljena na pravdi i istini, jasno iznesu našim partnerima u Europskoj uniji i svijetu, ističe ta stranka.

Vrijeme je za suverenu hrvatsku politiku koja vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i koja će nadomjestiti dosadašnje političke i diplomatske propuste koje je pokazala hrvatska vanjska politika i diplomacija počevši od sporazuma Račan-Drnovšek, preko neobičnog arbitražnog sporazuma HDZ-ove Vlade 2009. godine, pa sve do diplomatskih propusta Andreja Plenkovića, poručuje Most.

“Odluka arbitražnog suda duboko zadire u suverenitet Republike Hrvatske”

Velika greška nastala je kod ugovaranja arbitražnog postupka i sporazuma na koji je HDZ-ova Vlada pristala u trenutku slovenskih ucjena na hrvatskom putu prema Europskoj uniji, te njihovih najava kasnijih blokada pojedinih poglavlja, smatra Most

Kompromitacija arbitražnog suda nastaje u trenutku kada se pojavljuju snimke iz 2015. godine na kojima su se mogli vidjeti razgovori slovenskog člana suda Jerneja Sekoleca sa slovenskom zastupnicom na sudu Simonom Drenik koji su snimljeni krajem 2014. i početkom 2015. godine, u kojima je Sekolec u razgovorima prenosio detalje iz povjerljive rasprave članova Suda, kao i izjave i mišljenja ostalih članova, Guillaumea, Simma, Lowea i Vukasa. Arbitražni sud čak je i u službenoj odluci priznao da je Slovenija kršila odredbe arbitražnog sporazuma, podsjeća Most.

Zbog svih navedenih događaja, Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku kojom je obvezao Vladu da pokrene postupak izlaska iz arbitraže, odluka je donesena s glasovima 141 zastupnika, koliko ih je bilo na sjednici i to je ono jedino što nam je relevantno. Nakon svega navedenog, sasvim je jasno zašto ovu odluku ne možemo priznati i jasno je do koje mjere je cijeli proces kompromititan. Ovom odlukom duboko se zadire u suverenitet Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju.


Komentari