HRVATSKA SE SPREMA ZA NOVE IZBORE: Ovaj čovjek Milanovićeva je karta za pobjedu?! (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kako tripartitni pregovori stalno iz sastanka u sastanak nailaze na blokade i zidove postavljene sa svih strana, izgleda kako je šef SDP-a odlučio prvi poduzeti konkretne mjere.

Prema svemu sudeći čini se kako bi ipak moglo doći do novih izbora jer se u Zagreb vratio ključni čovjek SDP-ove kapmanje za izbore i Milanovićev PR-ovac, Alex Braun. Kako tripartitni pregovori stalno iz sastanka u sastanak nailaze na blokade i zidove postavljene sa svih strana, izgleda kako je šef SDP-a odlučio prvi poduzeti konkretne mjere i potražiti savijete od osobe koja ga je od omraženog političara s neefikasnom Vladom i zadrtog ljevičara uzdigla natrag na staze kojima je koračao kada je smjenjivao HDZ s vlasti.

SDP je već u nekoliko navrata potvrdio kako je spreman za nove izbore, a dođe li do istih, uz Alexa Brauna, trenutna vlast će biti u velikoj prednosti jer su njegovi dosadašnji rezultati “brušenja” SDP-a i njihova predjsenika Milanovića, bili i više no dobri. No, postoji i drugi razlog Braunova dolaska, a to je savjetovanje oko pregovora s MOST-om i HDZ-om. Kako piše Jutarnji, Alex Braun sletio je u Zagreb kako bi sugerirao Milanoviću i SDP-u da promijene taktiku, što smo na koncu imali prilike i vidjeti jer je Milanović posljednih dana počeo primjenjivati malo mirniju i pomirbenu retoriku.

No, to sve ipak može biti samo uvertira u nešto veće jer novi izbori odgovarali bi jedino SDP-u čija je popularnost rapidno narasla nakon izbora, a Milanovićev politički rejting samo raste.

Tko je zapravo Alex Braun

Braun je Čeh, diplomant Sorosevog sveučilišta u Budimpešti, a njegov najveći konkretan uspjeh je uspon Češke političke stranke ‘ANO’. Naime, stranku ‘ANO’ je osnovao lokalni medijski tajkun Andrej Babiš, kako bi samog sebe lansirao u visoku politiku, a Braun mu je navodno pomogao da u kratkom roku dođe do 18% glasova. Navodno je s SDP-om potpisao ugovor o obročnoj isplati nevjerojatnih tri milijuna kuna, a njegova se strategija, kažu upućeni, zasniva na konfrontaciji i psihozi pa je tako Milanovića savjetovao da se izravno sukobi s Karamarkom, što je ovaj naposljetku i odbio pa se ista situacija na kraju ponovo isplatila jedino Milanoviću. Braun je također zaslužan za osmišljavanje iznimno popularna slogana “Hrvatska raste” koja je, priznali vi to ili ne, donijela veliku popularnost kod mlađih uzrasta. Valja pridodati kako je njegova ideja bila približiti Milanovića narodu i skinuti s njega pečat okorjelog ljevičara, to se jasno moglo vidjeti kod Milanovićeva skandiranja “Hrvatska, Hrvatska” s uzdignutom šakom, a također mu je sugerirao da često spominje Tuđmana u pozitivnom kontekstu.

archiv.ihned.cz
archiv.ihned.cz

Svojevremeno je Davor Gjenero za portal PolitikaPlus kazao kako je nemoguće očekivati da bi akter koji do srednjih godina niti je nešto naučio, niti je stvorio elementarnu političku kulturu, mogao postati manje inertan intelektualno lijen, malje svadljiv i manje prijeke naravi, a skloniji poštivanju demokratske procedure samo zbog druženja s nekim spin doktorom. Međutim, evidentna Milanovićeva promjena ipak sugerira kako mu se druženje sa spin doktorom Braunom, itekako isplatilo. U konačnici rezultate možemo vidjeti sami jer je SDP od sigurno izgubljenih izbora, kako se najavljivalo, na kraju izašao kao jača stranka.

>>> MILANOVIĆEV PR-ovac POTOPIO HDZ Saznajte sve o moćnom Alexu Braunu!


Komentari