Hrvatska se oprostila od Branka Lustiga na Mirogoju: ‘Umro je kako je živio, domovini vjeran’

Rodbina, prijatelji i kolege danas su se na zagrebačkom Mirogoju oprostili i izrekli posljednje zbogom hrvatskom producentu i glumcu Branku Lustigu.

Velika kolona ljudi došla je izraziti sućut Lustigovoj obitelji a posljednji je ispraćaj započeo pjesmom “Ave Marija”. Među brojnim koji su došli reći posljednje zbogom Branku Lustigu bio je i premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministrica, kulture Nina Obuljen Koržinek, gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, glumica Zrinka Cvitešić i brojni drugi.

“Poštovana i draga Mirjana, dragi prijatelji. Otišao je, svi smo ga poštovali i voljeli. Okupili smo se kako bismo odali počast velikom čovjeku i humanistu. Nastavimo zajedno upozoravati na patnje kako je samo naš Branko znao. Patnju koju je on prošao, postaje naš snažan poticaj u borbi protiv mržnje i predrasuda” rekao je Milan Bandić te se osvrnuo na strahote koncentracijskog logora Auschwitz koje je Branko preživio kao dijete.

“Nikada ne zaboravimo prošlost. Dragi Branko, tvoj život i djelo znak nam je i putokaz. Sve što si taknuo veliko je i duboko”, dodao je Bandić te izrazio sućut supruzi i obitelji.

Riječ je potom preuzela Lustigova kći Sara koja se od oca oprostila dirljivim riječima i uz suze.

“Tata je dugo bio bolestan, dugo se mučio, puno se borio. Sada nas je napustio. Počeli smo organizirati ispraćaj. Mi smo tu, svi zajedno. Ovom prigodom vam se želim zahvaliti. Branko Lustig zahvalan je svojoj voljenoj Hrvatskoj. Pisao je, stvarao je i najviše davao. Umro je kako je živio, domovini vjeran” rekla je kći. Nakon Sarinog govora svirale su gajde koje je on čuo u logoru. “Kad ih je čuo mislio je da su anđeli, ali spasio se” kazala je Sara u svom oproštaju od oca.

Od Branka Lustiga oprostio se i glumac Rade Šerbedžija.

“Dragi Branko, voljom tvojom ili ne, došao sam reći nekoliko riječi kada se opraštamo od tebe. Bio si jedan sjajan čovjek, talentirani, vrijedan, hrabar. Bio si prijatelj i znao si kako prijateljstvo dijeliti. Bio si nesretan čovjek i uspio si sve pobijediti” rekao je Rade Šerbedžija.

Branko Lustig preminuo je 14. studenoga. Veliki hrvatski filmaš, koji je radio na brojnim domaćim i holivudskim filmovima, osvojio je dva Oscara – za ‘Schindlerovu listu‘ Stevena Spielberga i ‘Gladijatora’ Ridleya Scotta...


Komentari