Hrvatska pri vrhu po broju ilegalnih sječa šuma: Zagrepčani, u subotu potrubite i upozorite na problem

Zeleni odred
Tri odbora Europskog parlamenta, poljoprivreda, okoliš i gospodarstvo, su početkom ove godine u Strasbourgu raspravljali o strategiji Europske unije za šume.
U fokusu rasprave, u kojoj je sudjelovalo 26 europarlamentaraca, našla se Hrvatska i to u negativnom svjetlu. Zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na ilegalne sječe šuma pri čemu je Hrvatska, uz Rumunjsku, na samom vrhu.
Devastacija šuma odvija se i kod naših susjeda. Zbog toga su članovi Zelenog odreda sa susjedima iz Srbije (Čuvari Fruške Gore) i Crne Gore (Koalicija održivog razvoja KOR) sklopili sporazum o suradnji na očuvanju šuma te zakazali i zajedničku akciju – prosvjed pod nazivom “Sa Tri Gore Ori Se Jeka” koji će se održati 05. listopada 2019. u 12 sati, istovremeno na Fruškoj gori, Durmitoru i Medvednici.
Kao najava prosvjeda, ove se subote, 28. rujna, organizira još jedna akcija.
Članovi Zelenog odreda će u Zagrebu stajati sa natpisom “Potrubi Za Šume – Potrubi Za Medvednicu” na većim raskrižjima od 10-11 sati. Volonteri će stajati na križanju Savske i Vukovarske, Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca (kod Avenue Malla), Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice te na križanju Držićeve i Vukovarske.
Iz Zelenog odreda žele ukazati na problem ilegalne sječe šuma iako Zagrepčani svakodnevno gledaju Medvednicu koja više nije toliko bujna i zelena, nego – gola.
Članicu Zelenog odreda, Gordanu Pasanec pitali smo koje su zapravo sankcije za one koji ilegalno sjeku šume. Odgovorila je kako, unatoč prijavama, još uvijek nitko nije kažnjen te kako bi kontrolu trebala provoditi državna inspekcija i ured Marine Popijač.
Parkom prirode Medvednica upravlja javna ustanova u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, na čelu s Marinom Popijač. Ravnateljica upravlja s pet odjela i jedanaest odsjeka.
“Djelatnost Ustanove uključuje zaštitu, održavanje i promicanje Parka prirode Medvednica u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanje neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, nadziranje provođenja uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravljaju te sudjelovanje u prikupljanju podataka u svrhu praćenja stanja očuvanosti prirode”, stoji na službenoj stranici PP Medvednice kao dužnost nadležne ustanove.
“Javna ustanova ‘Park prirode Medvednica’ zaprima dosta pritužbi građana i udruga civilnog društva na stanje šuma u prostoru Parka. Mi odgovorno postupamo i reagiramo na sve pritužbe koje zaprimamo, no isključivo iz djelokruga naših ovlasti”, izjavila je Popijač za 34portal.
“Prekomjerna sječa šuma može se utvrditi terenskom izmjerom, no za takvu radnju mi nismo osposobljeni i ovlašteni“, dodala je.
Popijač je bila optimistična oko stanja na Medvednici, no dio građana je još uvijek zabrinut. Među njima je i Zeleni odred koji već godinu i pol, koliko djeluje, ukazuje na ovaj problem i druge slične njemu te pokušava osvijestiti javnost o važnosti prirode i šuma. Prosvjedom, kojeg organiziraju, žele privući još više ljudi te zaustaviti deforestaciju jer ipak šume predstavljaju važno mjesto u ekosustavu i u životu svih bića.

Komentari

loading...