Hrvatska je u suzama: 10-godišnja Lana koja boluje od raka kostiju dopisuje se s majkom…

Foto: Facebook

Hrvati koji prate sudbinu male, 10-godišnje Zagrepčanke Lane koja boljuje od raka kostiju, zanijemili su nakon što je njezina očajna majka Marijana Prpić objavila njihov razgovor. Djevojčica je, naime, na bolničkom liječenju kemoterapijama, a muke i bolove koji uslijede nakon toga, olakšava si tipkanjem poruka svojoj neutješnoj majci.

Mala Lana u svojoj muci brine i za školu. No, njezina majka ima puno veće brige jer vidi da kemoterapije njezinom djetetu ne pomažu. O tome smo pričali sa Marijom Šapina Gale, djevojkom velikog srca koja se, kao puno puta do sada, zauzela za ovaj težak slučaj:

“Lana je do ljetos bila zdrava djevojčica s kosom dugačkom do struka. No, bolovi u nozi otkrili su rak kostiju pa se krenulo s ubrzanim kemoterapijama. Ali, ona propada na očigled pa je njezina majka koja se sama brine o još dvoje djece, krenula u istraživanje. Otkrila je kliniku u Turskoj koja vrlo uspješnom metodom liječi baš ovakve slučajeve. Ta klinika radi svoje reputacije ne uzima baš sve pacijente, već samo one za koje misli da ih može spasiti. Nakon što su pogledali Laninu liječničku dokumentaciju, zaključili su da je ona jedan od slučajeva koji oni uspješno rješavaju”, kazala nam je Marija Šapina Gale.

Međutim, za Laninu majku su u tom trenutku počeli problemi. Odluka da prestane s kemoterapijama za svoju kćer, nije dobro prihvaćena u bolnici, a na vrata joj je pokucala i socijalna služba. Osim toga, klinika u Istanbulu za liječenje traži 2 milijuna kuna.

“Socijalna služba je donekle prihvatila činjenicu da Marijana svojoj djevojčici želi pomoći, a ne ju ubiti. Največi problem sada je novac za put i liječenje, iako smo nekim čudom u kratkom roku uspjeli prikupiti 700 tisuća kuna. Avion za put ne možemo dobiti, pa smo se obratili i HGSS-u. Molimo na sve strane jer je ovo jedna od onih situacija kada država zakaže a mi se okrećemo sami sebi, kaže Marija Šapina Gale.

Evo kako možete pomoći nesretnoj djevojčici:

Piše Snježana Vučković

 


Komentari