Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavila rođendan i nagradom HAZU počastila znanstvenike i umjetnike

FOTO: HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proslavila je svoj 159. rođendan te podsjetila kako je njen osnutak davne 1861. godine, bio prekretnica u razvoju hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture. Zagrebu HAZU ima 14 objekata s površinom od ukupno više od 31 tisuće četvornih metara, na kojima je potres izazvao velika oštećenja i gotovo trenutačno paralizirao zagrebačke znanstvene i umjetničke jedinice, već zaustavljene pandemijom koronavirusa.

Izvijestio je da je nužnu obnovu potresom izazvanih oštećenja HAZU počeo vlastitim snagama, a puni opseg rada Akademije može se dostići čim se ukinu ograničenja. Predsjednik akademik Velimir Neidhardt kazao je i kako su zatražili pomoć grada i države, dopisnih članova i akademija diljem svijeta.

“Akademija poziva hrvatsku i europsku javnost da pomogne glavnom gradu Zagrebu. Zagovara da obnova grada od potresa ne bude samo u vidanju rana, nego u funkciji iskoraka i novoga procvata Zagreba, slično godini 1880. kad je Zagreb nakon potresa u dvadeset godina pretvoren u modernu srednjoeuropsku aglomeraciju”, poručio je.

Povodom rođendana, predsjednik je na svečanosti objavio imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u prethodnoj godini.

Nagrađeni su: prof. dr. sc. Stjepan Matković i prof. dr. sc. Marko Trogrlić za područje društvenih znanosti; prof. dr. sc. Vernesa Smolčić laureatkinja je za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti.

Za područje medicinskih znanosti Nagradu HAZU dobio je dr. sc. Felix Wensveen, a za područje filoloških znanosti laureat je izv. prof. dr. sc. Ivan Andrijanić, za područje književnosti izv. prof. dr. sc. Dolores Grmača.

Laureat za područje likovnih umjetnosti je arhitekt prof. mr. sc. Mario Beusan, za područje glazbene umjetnosti i muzikologije izv. prof. mr. art. Ante Knešaurek.

Naposljetku, za područje tehničkih znanosti Nagradu HAZU dobio je prof. dr. sc. Igor Kuzle.

Komentari