Hrvati iz Zambije spojeni s posvojenom djecom: ‘Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku’

Foto: Stafrance Zulu / CROPIX

Dan nakon oslobođenja osmero Hrvata iz Zambije, u petak je potvrđeno kako su hrvatski državljani preuzeli svoju posvojenu djecu.

SUTKINJA DONIJELA ODLUKU: Hrvati u Zambiji oslobođeni, nalog za puštanje ide odmah

Ovu je informaciju u petak potvrdio Tomislav Bošnjak, Veleposlanik u Egiptu, ali zasada još nije poznato kada će krenuti prema Hrvatskoj jer iz Ndole nema puno međunarodnih letova.

Ranije je u petak i Ivan Malenica naveo kako su u Zambiji u tijeku “određene diplomatske aktivnosti”, a slučaj je prokomentirao i premijer Andrej Plenković.

“Sutkinja je navela da nije dokazano da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je Hrvatska štitila prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava djece. U ovom trenutku vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo, sukladno informacijama koje će nam slati naši diplomatski predstavnici, kako će teći dalje ovaj postupak njihova spajanja s djecom. Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku”, rekao je Plenković pri otvorenju sjednice Vlade.

Podsjetimo, Hrvati su u Zambiji proveli sedam mjeseci, a u četvrtak je sutkinja Mary Mulanda naložila da ih se pusti, navodeći da država nije uspjela dokazati optužbe koje im se stavljaju na teret.


Komentari