Hrana u dućanima će uskoro morati imati oznaku ‘zdrava’ i ‘nezdrava’?

Kao jednu od mjera u borbi protiv debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem koji bi označavao koliko je koja namirnica zdrava, odnosno nezdrava, javlja N1.

Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do najmanje zdravog crvenog „E“. Tu je informaciju dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides u Europskom parlamentu.

 “Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo”, rekla je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Sustav „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

“Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj”, najavila je Borzan.


Komentari

loading...