Hrabra Zagrepčanka progovorila o borbi s koronom: ‘Izgubila sam kosu, 35 kilograma i završila u invalidskim kolicima’

Photo: Pixabay

Da je koronavirus još uvijek velika nepoznanica s nezamislivim posljedicama, svjedoči zagrepčanka Tajana Jakić, 49-godišnjakinja koja je još u ožujku oboljela od Covida 19.

Njezina slučaj nije uobičajan, ali je upozorenje svima nama. Naime, Tajana je tri mjeseca provela u bolnici, a na respiratoru 45 dana. Zagrepčanka je zbog bolesti izgubila 35 kilograma, a danas je prikovana za invalidska kolica. Ono što je uznemirujuće jest da je Tajana prije zaraze bila zdrava žena.

Od stresa kojeg je proživjela nakon mukotrpnog ožujka, Tajana je izgubila i svoju bujnu kosu kojom se oduvijek ponosila.

Kao majka četvero djece, trenutno je usmjerena na skupljanje snage usprkos svojoj invalidnosti. I uistinu, Tajana ide na brojne fizikalne terapije koje nisu nimalo lake i sada već može napraviti nekoliko koraka.

“Tog dana svi su bili istraumatizirani zbog potresa. Osim mene i moje obitelji. Mi smo bili u sasvim nečem drugom. Bili smo valjda jedini koji tog jutra nisu izašli na ulicu u strahu od novog udara, i to zbog mene. Jednostavno nisam imala snage ustati iz kreveta. Nekoliko dana prije toga suprug, sin i ja imali smo konjunktivitis. Od liječnika smo dobili kapi za oči. Nakon toga dobila sam visoku temperaturu, oko 38. Na dan potresa bilo mi je najlošije. Suprug me odvezao u bolnicu. Prvo smo otišli u KB Dubrava i tamo me nisu htjeli primiti. Zatim smo otišli na Rebro te su me i tamo odbili. Isto je bilo i u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu. Napokon su me primili u Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’. Napravili su mi test na korona virus i poslali me doma. Drugi dan su me nazvali i javili mi da sam pozitivna” ispričala je Tajana za 24 sata.

Zagrepčanka je zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja, ubrzo završila na respiratoru na kojem je provela punih 45 dana, a za to vrijeme su je morali čak tri puta oživljavati. Tajanina klinička slika se toliko zakomplicirala da je bila na transfuziji krvi, punktirali su joj koštanu srž, a morala je i na hemodijalizu jer su joj počeli otkazivati bubrezi. Dobila je tromb u nozi, a na leđima od ležanja rane duboke 7,5 centimetara. Kada su je pokušavali skinuti s respiratora, Tajana nije mogla funkcionirati, zbog čega je toliko dugo i provela na respiratoru.

Kada se konačno probudila, u svibnju, Zagrepčanka je shvatila da ne osjeća noge. Kući je puštena 15. lipnja, a suprug je uzeo bolovanje kako bi se brinuo u njoj. No tu priča ne staje, 4. srpnja, Tajana je osjetila da joj se cijelo tijelo koči, a u manje od minute lice joj se toliko ukočilo da nije mogla ni udahnuti.

-“Suprug je nazvao Hitnu i rekao im da imam moždani udar. Sin je vrištao i nekako sam uz silan napor uspjela svojom ukočenom rukom stisnuti njegovu ruku da ga utješim. I danas kad čuje sirene Hitne pomoći, sin me pita: ‘Mama, stričeki nisu došli po tebe, je li tako?’” otkrila je Tajana.

Kada su je liječnici pregledali, ustanovili su da je riječ o posljedici korone, a ne moždanom udaru, zbog čega je Zagrepčanka provela u bolnici još dva tjedna.

Danas, hrabra Tajana uz svu ljubav i podršku supruga i djece, te kolega s posla za cilj ima vratiti se na posao već do kraja ove godine.

Znam da sam rijedak slučaj i da nema mnogo ljudi koji imaju ovakve posljedice od korone. Ali ipak, može se svakome dogoditi upravo moj scenarij ” zaključila je Tajana.

 


Komentari