Horvatinčić i dalje pije kave na zagrebačkoj špici: ‘U zatvor ide samo pod jednim uvjetom’

Tomo Horvatinčić (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Iako je još u prosincu 2019. godine pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, Tomislav Horvatinčić (74) još uvijek slobodno šeta zagrebačkim ulicama.

Naime, Horvatinčić je teško bolestan zbog čega često završava na bolničkom liječenju. Upravo su zdravstveni problemi razlog zašto je njegova obrana u dva navrata zatažila odgodu odlaska na izdržavanje kazne, prenosi Večernji list.

Prema priloženoj medicinskoj dokumentaciji, Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer je riječ o operativnom zahvatu koji se ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Horvatiničić i njegov odvjetnik dobili su i potvrdu navedenog jer je BOLS zagrebačkom Županijskom sudu poslao dopis u kojem je pojasnio da oni nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb.

Povodom toga,  sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila novo vještačenje, koje bi trebalo utvrditi imaju li hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba.

Horvatinčić tvrdi da ga već godinama operira liječnik u inozemstvu, te da navedena mogućnost ne postoji. Ipak, ako se ispostavi da se zahvat može izvesti u Hrvatskoj, to će onda vjerojatno značiti da bi se Horvatinčić po potrebi s izdržavanja kazne vozio na liječenje.

Kada sud dobije tražene podatke, odlučit će hoće li i kada će Horvatinčić ići na izdržavanje kazne zbog pomorske nesreće iz 2011.

Neosporno je da je Horvatinčić uistinu teško bolestan, no svojim ponašanjem, točnije ljetovanjima, odlascima na kavu, šetnjama špicom uistinu ljuti javnost jer iz njegovog primjera možemo samo zaključiti da pred zakonom nismo svi jednaki.

 


Komentari