Horvat samouvjereno o prozivkama s oltara: ‘Kad čujem ‘požurite i budite brži’, odgovaram ‘želimo biti kvalitetni’

Foto: Pixsell

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat u ponedjeljak je nakon potpisivanja razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske u Varaždinu dao izjavu za medije te se osvrnuo na kritike zbog sporne obnove.

Poručio je da će se za obnovu sigurno iskoristiti novac iz Fonda solidarnosti Europske unije, a otkrio je i da se izrađuje aplikacija kojom će tražiti produženje s obzirom na karakter i vrstu šteta koje su se dogodile u Hrvatskoj.

„Ovakvog problema nije bilo ni u Italiji, ni drugim zemljama koje su pogodile nedaće, pa onda prilagođenost pravila trošenja novca Fonda solidarnosti nisu adekvatna da bismo pravovremeno, odnosno u 18 mjeseci, sanirali tim novcem takvu vrstu štete“, rekao je Horvat i otkrio da zasad imaju 486 aplikacija vrijednih gotovo 12 milijarda kuna i da je potpisano preko 290 ugovora, u vrijednosti od oko devet milijarda kuna.

Istaknuo je i da odluke stižu te da građani donose zahtjeve, a ministarstvo generira odluke.

„Pitanje je samo provedbe javne nabave za one projekte koji su cjenovno toliko veliki da možda čak i nisu u onim europskim zakonima za koje smo javnu nabavu pojednostavnili“, izjavio je Horvat.

Upitan za komentar na propovijed kardinala Josipa Bozanića koji je na božićnoj misi poručio nadležnima da požure s obnovom, Horvat je rekao da se ne radi o kritikama.

“Pitali su me jučer jesmo li čuli kritike s oltara u Čučerju. To nisu kritike. Ja kad čujem kritiku ‘požurite i budite brži’, odgovaram ‘želimo biti kvalitetni”‘, zaključio je ministar Horvat, piše N1.


Komentari