Holding za uskrsnicu zaposlenicima nudi gnojivo, parkirne karte, čak i ručak u restoranu, samo 600 kuna ne!

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku da se sredstva za uskrsnice zaposlenika gradskih tvrtki uplate u fond solidarnosti za sanaciju štete od potresa, krenuo je val tužbi radnika Holdinga protiv poslodavca zbog nepoštivanja odredbi kolektivnog ugovora.

Uprava Holdinga je svojim radnicima ponudila novu kompenzaciju za neisplaćene uskrsnice. Riječ je o bonovima u iznosu od 600 kuna koje radnici mogu potrošiti samo u poslovnicama Holdinga. Primjerice, u trgovinama Zrinjevca mogu kupiti gnojivo za vrt, u prodavaonicama AGM-a mogu za taj iznos uzeti uredski ili školski pribor, na raspolaganju su im i parkirne karte u tom iznosu, a mogu i objedovati tri puta u restoranu Grad mladih unutar apartmana Snježna kraljica s time da svaki puta mogu pojesti do iznosa od 200 kuna.

Radnici Holdinga nimalo nisu zadovoljni ponuđenom kompenzacijom te i dalje ustraju da im se isplati ranije dogovoreni bon, prenosi Jutarnji.

“Sada su nam kao kompenzaciju ponudili bon za usluge Zagrebačkog holdinga, što mnogi radnici ne mogu iskoristiti. Što će jednom radniku iz Gornje Bistre bon za parking ili plaćanje vode i plina kada ni ne živi u Zagrebu! Njemu onda preostaje da uzme neke proizvode iz Gradskih ljekarni ili da ode na ručak na Tomislavac, no svatko od njih bi radije imao dogovoreni bon za kupovinu namirnica i drugih potrepština”, ističe Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće, te dodaje kako se poslodavac uopće nije savjetovao sa sindikatima o ovoj odluci.

Iz Holdinga pak demantiraju te navode i ističu da je prije donošenja odluke o isplati dara u naravi za Uskrs na navedeni način proveden postupak savjetovanja sa sindikatima koji djeluju kod poslodavca te da je osnovano zajedničko Povjerenstvo za odabir bona.

Sindikati apeliraju prema svojim kolegama da ne prihvate ovu ponudu jer u tom slučaju moraju potpisati i izjavu kojom će se odreći svog prava na tužbu zbog čega će im propasti već podignute tužbe protiv poslodavca.

Naime, Kaltak ističe da su radnici Holdinga i ZET-a do sada podignuli oko 2.000 tužbe protiv svojih poslodavaca te da su neki već dobili nepravomoćne presude zbog kojih im je potrebno isplatiti 600 kuna s time da poslodavac mora namiriti i 937 kuna sudskih troškova.

“Prema mojim informacijama ni 100 ljudi od 2.100 radnika iz Čistoće nije prihvatilo sporni bon. Većina i dalje ustraje u tužbi, dok se dio u potpunosti predao te su odustali od tog novca pa sada zato ne žele ni prihvatiti ovaj bon za usluge Holdinga”, kazala je Kaltak.

Što se pak tužbi tiče, iz Holdinga samo napominju kako su oni ovim bonom ispunili svoje obveze iz Kolektivnog ugovora.

Holding: Potpišite da se odričete bonova za Uskrs

Komentari