Holding je tužio Grad zbog duga od 83 kune i dobio. Sada Zagreb mora platiti mnogo više, a sve zbog smeća

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački Holding tužio je Grad Zagreb zbog 83,37 kuna duga za odvoz smeća. Dug je sad i dokazan pa će Grad Zagreb osim tog iznosa platiti i 1.017,5 kuna sudskih troškova. Dakle, proces je koštao 12 puta više nego dug, piše Telegram.

Od toga 725 kuna iznose troškovi odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, koje zastupa Zagrebački Holding. Od smrti odvjetnika Marijana Hanžekovića njegov odvjetnički ured vodi njegova kćer Dora, koja je i formalno zastupala Zagrebački Holding u ovom postupku. Ona je ispostavila račun na 725 kuna troškova. Javni bilježnik Mladen Ježek, koji je sudjelovao u ovom postupku ovrhe nad Gradom Zagrebom, dobit će 292,50 kuna ovršnih troškova.

Ove 12 puta veće troškove od iznosa duga Grad Zagreb će morati platiti, jer je odbio podmiriti račun za odvoz smeća na adresi Drage Gervaisa 22 u zagrebačkom naselju Špansko. U pitanju je neplaćeni račun iz srpnja 2015., za poslovni prostor od 83,02 kvadrata na toj adresi.

Iako se, kako se ispostavilo tijekom postupka koji je Zagrebački Holding pokrenuo tužbom u travnju prošle godine, radi o praznom poslovnom prostoru, njegov vlasnik mora plaćati paušal kao naknadu za osiguranu uslugu odvoza smeća, odnosno za tzv. hladni pogon. Dug je na početku bio nešto veći, ali je sud utvrdio da je Grad Zagreb naknadno platio račun za kolovoz 2015. godine.

Zašto onda nije podmiren i račun za srpanj nije sasvim jasno. Predstavnici Grada Zagreba na sudu su uvjeravali kako tužba Zagrebačkog Holdinga nije opravdana, jer je kao dokaz neplaćenih računa dostavljena samo fotokopija izvoda iz poslovnih knjiga podružnice Čistoća. Uz to, tvrdili su da je i tužba promašena jer je podnijeta protiv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba koji uopće nema pravnu osobnost. Drugim riječima, taj ured ne može samostalno ni za što biti odgovoran, već je eventualna odgovornost na samom Gradu Zagrebu.

Tužili na krivom sudu

Pomalo je bizarno i to što je tužbu zbog duga odvjetnički ured u travnju 2018. podnio Općinskom građanskom sudu u Zagrebu što je, međutim, bilo krivo. Naime, postupci između pravni osoba, a to su u ovom slučaju Zagrebački Holding i Grad Zagreb, vode se na Trgovačkom sudu. Šest mjeseci kasnije općinski sud doista se proglasio nenadležnim te je predmet završio na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je eto sada donio nepravomoćnu presudu.

Prihvatio je tužbu Zagrebačkog Holdinga protiv Grada Zagreba i zaključio da grad mora platiti 83,37 kuna duga za odvoz smeća, te još 1.017 sudskih i ovršnih troškova.


Komentari