Hod za život traži zaštitu zaposlenika Grada od Možemo!, brine ih jedna stvar

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Inicijativa Hod za život od DORH-a i pučke pravobraniteljice zatražila je “zaštitu zaposlenika Grada Zagreba od moguće diskriminacije platforme Možemo”. Povod za navedeno je izjava, dr. Darka Richtera koji je otkrio da kao gradski zaposlenik ne smije sudjelovati u Hodu za život.

Nakon što je bio izabran za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, predstavnici platforme Možemo!, odnosno članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, upozoravali su ga da kao čelnik te ustanove ne može sudjelovati u Hodu za život, navodi su dr. Richtera koji su potaknuli inicijativu da učine nešto povodom toga.

Naime, Hod za život zabrinjava mogućnost da bi aktualna vlast u Zagrebu “na izravan ili neizravan način mogla provoditi protuustavnu i protuzakonitu diskriminaciju više od 3.200 zaposlenika Grada.” Smatraju da spomenute navode trebaju istražiti nadležne institucije te zaštiti djelatnike od “ograničavanja slobode misli i govora, okupljanja ili bilo kakve zakonite aktivnosti u njihovom slobodnom vremenu od strane poslodavca”.

“Diskriminacija je zabranjena u svim područjima, a osobito u području rada i radnih uvjeta što uključuje kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju”, naglašavaju iz inicijative.

Dopis su poslali pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek, a od DORH-a su zatražili da se protiv osumnjičenih osoba u tom smislu i pokrene odgovarajući postupak jer, kako kažu, postoji sumnja u čin kažnjivog djela iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.


Komentari