HOĆE LI SE ZAGREPČANI SMRZAVATI SLJEDEĆE ZIME? Za sve one koji žive u ovim stanovima, imamo lošu vijest!

Toplana (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Prošlog tjedna Hrvatsku je šokirala objava Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) koja je objavila kako će u slučaju da Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji, Hrvatska moći popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta. Iako su iz ministarstva brzo opovrgnuli te vijesti, gorak okus u ustima je ostao.

Putin je već zatvorio pipu prema Bugarskoj, a ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je da će “zbog više sile” danas obustaviti prijenos ruskog plina.

Situacija se u svakom slučaju zahuktava i sve su veće šanse da ćemo sljedeće zime imati puno manje plina, bez obzira na često spominjani LNG terminal.

Ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić objašnjava kako će Hrvatska u tom slučaju biti u velikim problemima jer 30 posto struje dobivamo od plina.

“Ako ne bude ruskog plina, biti će jako teško nadoknaditi tih 30 posto struje. Dogodi li se to, moglo bi biti i redukcija sljedeće zime”, objašnjava Jurčić. “Morat ću i ja provjeriti mogu li se uopće grijati na drva”, kaže Jurčić.

Ovo nije prvi da se građani Hrvatske moraju s centralnog grijanja prebacivati na grijanje na drva. Živo se sjećaju toga mnogi hrvatski građani koji su se za vrijeme Domovinskog rata morali odreći centralnog grijanja i spojiti svoje stare peći na dimnjak kako bi na njima kuhali i preko njih se grijali.

Ali danas je situacija znatno drugačija.

Inženjerka građevinarstva Višnja Metzinger ističe kako će u slučaju tog scenarija u velikim problemima biti svi oni koji su posljednjih godina kupili stan u novogradnji.

“Iz iskustva znam kako novogradnje uglavnom imaju kondenzacijske bojlere i dimnjaci nisu proilagođeni na grijanje na kruta goriva. U slučaju nužde, ljudi koji žive u tim stanovima neće moći kupiti peć na drva kako bi se grijali na nju”, objašnjava Metzinger.

“Riječ je o bojlerima koji su spojeni plastičnim cijevima koje nisu prilagođene visokim temperaturama. U takvim stanovima, kao jedina mogućnost ostaje grijanje na struju”, objašnjava ova inženjerka građevine.

Bude li redukcija, kako neki najavljuju, to baš i neće biti neka utjeha građanima.


Komentari