Hoće li policija smjeti upasti na kućne tulume? Da, ali samo uz jako dobro opravdanje!

foto: MUP/Ilustracija

Popriličnu zabrinutost među građanima izazvala je odluka o kažnjavanju prekršitelja epidemioloških mjera. Mislilo se kako će policija moći samo tako upadati građanima u domove, ali to nije istina.

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, policija u vaš stan ili kuću smije ući bez sudskog naloga samo ako to sami zatražite, ako ih netko pozove u pomoć ili da provjere dojavu o smrti te ako imaju nalog za privođenje. U istom, 17. članku Zakona, navodi se i da u dom bez naloga smiju ući ako je to prijeko potrebno radi otklanjanja ozbiljne opasnosti po život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega. U toj odredbi policija bi mogla pronaći opravdanje za upad u nečiji stan i prebrojavanje prisutnih, no to je prilično široko i rubno tumačenje zakona, piše Index.

Mogu zatražiti sudski nalog, a dok ga ne dobije mogu samo čekati pred vašim vratima. Mogu prebrojati i identificirati goste koji izlaze iz vašeg stana. Kad dobiju nalog, mogu ući i prebrojati i identificirati ostale u stanu.

U osnovi se u policijskom postupanju ništa ne mijenja, samo su propisane nove kazne za prekršaje. Policiji nisu dane nove ovlasti, a nisu ih dobili ni inspektori Državnog inspektorata, ni Civilne zaštite. Važno je i to da je policija i dalje jedina kojoj morate dati osobnu iskaznicu.

Kazne koje uvode i nisu tako male. Najniža je 500 kuna za osobu koja ne nosi masku ili je nosi na nepravilan način. Za okupljanje više od 10 osoba kazna je od 5000 do 10.000 kuna. Ako se pola iznosa plati u tri dana, tretirat će se kao da je kazna plaćena u cijelosti.


Komentari