Hoće li danas konačno biti potvrđena optužnica protiv Bandića?

FOTO: Ivan Klindić

Ovo je jedinstven slučaj odgađanja procesa i to teškog gotovo 30 milijuna kuna.

Od kada je u prosincu 2015. godine USKOK podignuo optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika u aferi Agram pa sve do danas, o potvrdi ove optužnice nije se uopće raspravljalo. Ovo je jedinstven slučaj odgađanja procesa i to teškog gotovo 30 milijuna kuna.

Za danas je najavljena sjednica Optužnog vijeća, a očekuje se da bi optužnica napokon trebala biti i potvrđena, ako gradonačelnik opet ne iskoristi neku “rupu u Zakonu”.

Podsjetimo, USKOK je Bandiću blokirao imovinu – stan u Bužanovoj, vikendicu i umjetnine vrijedne oko 400 tisuća kuna i još tri stana za koja se sumnja da su u Bandićevom vlasništvu, a zbog sudskog nemara sada će, po svemu sudeći, sve te nekretnine morati odblokirati. Naime, zakon propisuje kako blokada imovine prestaje ako u roku od dvije godine optužnica ne postane pravomoćna, kao što je to u Bandićevom slučaju.

Istraga protiv Bandića pokrenuta je u listopadu 2014. godine zbog sumnje da je Bandić sa svojim suradnicima proračun oštetio za više od 30 milijuna kuna. Prvookrivljen je bio Bandić, no u optuženičkoj piramidi našli su se i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markuš, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig. Tu su i dvije tvrtke Ce-Za-R i Bramgrad projekt.

Medicinsku dokumentaciju provjeravaju gotovo godinu dana

Afera Agram uključuje čak osam Bandićevih slučajeva, među kojima su: od listopada do svibnja 2014. godine davani su poslovi zbrinjavanja otpada Pripuzovoj tvrtki te je nastala šteta veća od 2,7 milijuna kuna, od 2006. do 2012. godine zamjenom zemljišta pogodovano je tvrtki Bramgrad, a Grad Zagreb oštećen je za gotovo 21 milijun kuna, nezakonito zapošljavanje te prebacivanje pojedinih ljudi na bolje plaćena mjesta iako nisu imali uvjete, nezakonita zapošljavanja u Holdingu, nezakonita zapošljavanja u gradskim tvrtkama kao što je slučaj Tihane Colić, prijateljice Petra Pripuza koja je zaposlena u Gradskoj plinari i to kao pomoćnica direktora, nezakonito korištenje službenih gradskih automobila, neplaćanje poreza i prireza na uplate na žiro račun koji je bio otvoren za potrebe predsjedničke kampanje, a novac je stizao i dugo nakon što je završila kampanja…

Optužnica je podignuta u prosincu 2015. godine, a Županijski sud još uvijek nije raspravljao o njezinoj pravomoćnosti, niti je donesena ikakva odluka. U ožujku 2016. godine Optužno vijeće predalo je slučaj Vrhovnom sudu povodom prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza, a Vrhovni sud tek je u prisncu iste godine zaključio da tajno snimljeni telefonski razgovori i SMS poruke prikupljene u istrazi predstavljaju zakonite dokaze

Optužno vijeće tek je u veljači 2017. godine nastavilo s radom, a rasprava se nije mogla održati zbog neuredne dostave Slobodanu Ljubičiću. Tako je zadnje ročište održano 7. ožujka prošle godine, a čeka se vještačenje može li zbog bolesti jedan od optuženika, Ivan Tolić, pratiti suđenje.

Njegovu medicinsku dokumentaciju provjeravaju još uvijek, nakon čega bi se trebala donijeti odluka o nastavku postupka.

Autor: Nikol Boljfetić


Komentari