Hoće li Bandić dobiti i ove izbore? Obilazi terene i skuplja svoje birače

10.10.2020., Zagreb - Udruga La Verna organizira akciju Zacin ljubavi na Cvjetnom trgu. Milan Bandic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vojska analitičara, anketara i raznih drugih stručnjaka Milanu Bandiću, predvidjela je potop za nadolazeće lokalne izbore koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine, tvrdeći da je odzvonilo njegovoj dugogodišnjoj vladavini metropolom, piše 7dnevno.

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Politički eksperti to mišljenje imaju zbog loših rezultata srpanjskih parlamentarnih izbora, s kojih je Bandićeva stranka izašla bez ijednog mandata. U zagrebačkim izbornim jedinicama Bandića su porazili anonimusi i sitni igrači na koje bi prije samouvjereno odmahnuo rukom i nastavio djelovati.

Ekipa s ljevice, ako je vjerovati rezultatima izbora za parlament, više nije sitna, ujedinjeni i samouvjereni, puni sebe, bez zadrške prozivaju Bandića i ruše njegove projekte i planove s kojima je godinama osiguravao titulu nedodirljivog.

Mladi aktivist Tomašević jedan je od najneugodnijih žuljeva u Bandićevim gradonačelničkim cipelama, no rezultati posljednjih istraživanja rejtinga naslućuju kako je platforma “Možemo” s ulaskom u Sabor počela gubiti potencijal, istina, još se drže na trećoj poziciji, no opasno im se približio osvježeni “Most” Bože Petrova, za koji se može reći da je učvrstio svoju političku poziciju.

Ono što je Most politički, kadrovski i infrastrukturno prolazio posljednjih godina, “Možemo” tek očekuje, izbori se ne dobivaju samo na aktivizmu, treba “delati”, zna to gradonačelnik koji je izašao iz depresivnog stanja. Milan se, na iznenađenje svojih suradnika, trznuo i priopćio svojim najbližim kolegama da po svaku cijenu ide po još jedan mandat.

Bandić tako populističkim mjerama i sve učestalijim javnim nastupima kupuje naklonost zagrebačkog biračkog tijela, vodi razgovore s PR timom, nerijetko je u dosluhu s Borisom Maleševićem. Tako se stari Milan Bandić potpuno se transformirao u novog političara koji uvelike iznenađuje sve one koji ga godinama znaju. Bez riječi i prigovora prihvaća sve sugestije i tek s vremena na vrijeme na kavama sa svojim kolegicama džentlmenski kaže kako su ga prerano otpisali.

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

U najtežu, ako ne i životnu bitku za još jedan mandat Bandić kreće uhodanom metodom, odnosno s terena. Što više kandidata, to su njegove šanse za pobjedu veće, kažu suradnici koji ga blatnjavih cipela prate u stopu, a rekao je to i Bandić tijekom najava da bi HDZ u ovaj ljuti boj mogao poslati uspješnog menadžera Damira Vanđelića.

Ne govori Bandić ništa uzalud, tako nisu uzaludne ni te poruke o brojnosti kandidata, jer daleko od očiju javnosti sklopio je s Plenkovićem pakt o nenapadanju pa nije nemoguće da HDZ na njega pošalje nekog beznačajnog kandidata, kao što je to činio i uvijek do sada.

Što Plenković od toga ima, razumno je pitanje, no odgovor se krije u tome što još nisu predstavili adekvatnog i upečatljivog kandidata, a jasno je da su izašli u susret svojem partneru Bandiću. Plenković je ionako svjestan da u svojim redovima trenutno nema nekoga tko je zreo pomrsiti račune dugogodišnjem šefu metropole pa je u konačnici, birajući između njega i krajnje ljevice, ipak odlučio ostati vjeran čovjeku s kojim zna i umije surađivati.

Surađuje Bandić posljednjih godina vrlo dobro i sa svojim odvjetnicima, a i tu su mu se karte solidno posložile. Prema tvrdnjama upućenih, vrlo je izgledno da u aferi Agram do izbora neće biti ni nepravomoćne presude, a i da je bude, malo je vjerojatno da će Bandić u zatvor prije izbora jer nitko ne očekuje da bi mu mogla biti izrečena kazna veća od pet godina. Dok se, dakle, sudska priča raspetlja, Bandić će već uvelike biti u kampanji, koju je već sada slavodobitno i samouvjereno pokrenuo. Iz dana u dan obilazi mjesne odbore, na papir je zapisao više od 200 onih koje kani obići u idućih nekoliko mjeseci.

Kada Bandić dolazi u posjet, to nisu obična gostovanja, odlučio je rukovati se sa svakim građaninom, porazgovarati sa svakim čovjekom koji mu se obrati i obećati rješenja za sve probleme koji muče obične smrtnike. Sve nepopločene ulice spreman je popločiti, vrpce će se rezati na svakom koraku, najavljivati otvorenja vrtića, dječjih i psećih parkova i ostalog popratnog sadržaja koji je značajan za lokalno stanovništvo, ali i za lokalne političare.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Ne ide Bandić u te obilaske sam, po dobrom starom običaju, s njim je cijela karavana – direktori gradskih tvrtki, pročelnici i svi oni koji će biti njegovi jamci za rješavanje zagrebačkih problema, pri čemu će poseban naglasak staviti na onaj dio stanovništva koji je stradao u potresu.

Bitno mu je samo da uđe u drugi krug, a onda mu je pobjeda zajamčena, objašnjavaju nam njegovi kolege, te glupostima i podmetanjima nazivaju teze o tome da su ga najbliži suradnici napustili. Nitko Bandića ne može napustiti kada su svi njegovi suradnici bez njega uglavnom nitko i ništa, a da ne stane sve na tim aktualnim suradnicima, ovih je dana Bandić u gradske tvrtke odlučio zaposliti još ljudstva jer, kako reče, u krizi se ne štedi.

Bandić se vratio na početak, kampanju počinje kao što je to činio prije gotovo dva desetljeća, obilazeći rubne dijelove grada, koji su oduvijek bili njegova baza. Zna Milan da u centru nema što tražiti i da ondje nema ekipe koja mu je sklona, osobito nakon potresa, koji je ponajviše devastirao središte grada. On ide k svojoj braći Romima, Hercegovcima i svima onima koji žive oko Zagreba, a koji mu godinama daju vjetar u leđa, vraća svoje staro biračko tijelo koje ga je ljetos ostavilo na cjedilu. No, nije im zamjerio, izbori za parlament i gradonačelnika ionako se ne mogu izjednačavati.

U posjete svojim biračima Bandić ne ide bez tekice, u nju pažljivo bilježi telefonske brojeve građana koji mu se obraćaju s raznim problemima, i svi oni bit će kontaktirani, priznaje nam sugovornik blizak Bandiću, koji i trasu za svoj dolazak u zagrebačke kvartove pripremi u sebi svojstvenom stilu.

Naime, par dana prije njegova dolaska po kvartu se razbježe radnici koji uređuju parkove i krpaju rupe, što ostavlja dojam da ovaj uistinu nešto čini. Naravno da obilasci terena nisu jedino na čemu će Bandić graditi kampanju, važna poluga njegove strategije su i zagrebački poduzetnici, mlade obitelji, umirovljenici koji će vrlo će vjerojatno dobiti božićnice, što bi mogao biti presedan u ovim kriznim vremenima.

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Bandić je svoju strategiju skovao, a osim toga, angažirao je tim koji će pratiti aktivnosti u konkurentskim redovima, a kod njih se doista svašta može i čuti i vidjeti. Problemi novog šefa SDP-a Peđu Grbina ne prestaju sustizati, s jedne strane, kao kandidat mu se nudi vječni Maras, šef zagrebačke organizacije koji se za rušenje Bandića priprema dvije godine i tvrdi da SDP na izborima mora imati svojeg kandidata, s druge strane, Grbinu bliski kadrovi za Marasovu kandidaturu ne žele ni čuti jer kažu da je svoj potencijal pokazao na parlamentarnim izborima na kojima nije ušao u Sabor, baš kao što na europskim izborima nije osvojio mandat. Maras za kandidaturu nema pretjerane šanse, ali socijaldemokrati ne znaju koga bi kandidirali. Jedna od ideja bila je kandidatura Borisa Jokića, no on ih je odbio jer mu ne pada na pamet ulaziti u bitku u kojoj je u startu označen kao gubitnik pa su se nakon te odbijenice ovih dana sastali predstavnici lijevih stranaka i Bandićeve zagrebačke oporbe, riječ je o HSLS-u, Glasu, Petekovu nezavisnom klubu, SDP-u i ekipi iz platforme Možemo.

Ova družina kavu je ispila s ciljem pronalaska zajedničkog kandidata, a rješenje nije na vidiku jer je SDP sklon poduprijeti Otta Barića te bi u tom slučaju Tomašević morao odustati od kandidature, no on na to još nije pristao i veliko je pitanje hoće li pristati uopće. Kad je riječ o ostalim strankama i kandidatima, jasno je da utrku kreće Vesna Škare-Ožbolt, koja se od objave kandidature više nije oglasila pa je Bandić i ne smatra nekom jakom konkurencijom. U HDZ-u su već otpisali i Beroša i Miloševića i Marića, a kao mogući kandidat spominjao se i Damir Vanđelić, no s obzirom na to da on nema prebivalište u Zagrebu, ništa ni od njegove kandidature.

Zato bi kandidat mogao biti gradski zastupnik Mislav Herman, kandidat za šefa zagrebačkog ogranka stranke, koji je favorit premijera Plenkovića, no ovaj mladić nije pretjerano prepoznatljiv te bi njegovom eventualnom kandidaturom HDZ-ovci Bandiću učinili uslugu. Usluga ili ne, u utrku za šefa metropole iz Mostovih bi se redova mogao uključiti zastupnik Zvonimir Troskot, povratku u politički život preko kandidature za gradonačelnicu Zagreba navodno se nada Bruna Esih, jedno se vrijeme spekuliralo da bi kandidat za gradonačelnika mogao biti i Miroslav Škoro, no izgleda da je tu priču stišao sam Škoro, koji ju je i pokrenuo.


Komentari