H&M u ogromnim problemima, a ne pomažu im niti rasprodaje

commons.wikimedia.org

Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz (H&M) u četvrtak je objavio da je drugo fiskalno tromjesečje zaključio s neto dobiti manjom za petinu zbog rasprodaja kojima su smanjivali nagomilane zalihe, javlja Poslovni.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem neto dobit švedske kompanije pala je za petinu, na 4,64 milijarde švedskih kruna (448,3 milijuna eura), a ako se isključi porez na dodanu vrijednost (PDV), prihodi su kliznuli jedan posto, na 51,38 milijardi kruna.

„U drugo smo tromjesečje ušli s previše zaliha i još smo imali nekih neravnoteža u H&M-ovom asortimanu, što postupno ispravljamo“, objasnio je u priopćenju izvršni direktor Karl-Johan Persson te je dodao da nastoje poboljšati lanac opskrbe kako bi bio „fleksibilniji i efikasniji”.

Pojačana kupnja putem interneta

Privremeni prekidi utjecali su na prodaju na više tržišta, uključujući američko, francusko, talijansko i belgijsko a slabiji je rezultat zabilježen i u internetskoj prodaji u nordijskoj regiji.

Ukupna je prodaja putem Interneta u drugom fiskalnom tromjesečju porasla 17 posto u usporedi s istim periodom prošle godine, pokazuje H&M-ovo poslovno izvješće.

U kompaniji navode i da su u razdoblju od ožujka do svibnja omogućili kupnju putem Interneta u Indiji, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ističu da nastoje prilagoditi poslovni model pojačanoj potražnji za kupnjom putem Interneta i manjem broju kupaca u fizičkim trgovinama.

 


Komentari