HITNJACI APELIRAJU: ‘Vrućine tek slijede, ne ostavljajte djecu u autu čak niti kad je auto u hladu’

Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX)

Dolaskom vrućeg vremena i visokih temperatura, dolazi i do nesretnih slučajeva prouzrokovanih ostavljanjem djece u automobilima.

Nažalost, prošlogodišnja tragedija u kojoj je dječak u Kninu preminuo u autu, podsjeća nas da je taj problem itekako prisutan i stvaran.

Ako mislimo da se to nama ne može dogoditi, stručnjaci kažu da smo itekako u krivu. Stresan način života, užurbanost i trenutak nepažnje dovoljni su za tragediju.

Stoga su hitnjaci na Facebook stranici ‘Hitna uživo 194’ objavili apel koji prenosimo u cijelosti:

“Vruće je, a ljeto i još veće vrućine tek slijede, pa je red da malo obnovimo gradivo da ne bi čitali o ovim stvarima u crnoj kronici!

VAŽNO VAŽNO VAŽNO

Ne ostavljajte djecu u autu, niti kada je auto u hladu i prozor malo otvoren!

Do smrti djeteta može doći vrlo brzo!

U parkiranom vozilu bez klime, u unutrašnjosti vrlo brzo dolazi do visokih temperatura koje ljudski organizam ne može podnijeti.

Tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (3-5x) od tijela odrasle osobe radi slabije termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) nego odrasle osobe!

Ako je temperatura okoline oko 28°C, temperatura u autu vrlo brzo može doseći i do 54°C!

Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega!

Visoka temperatura u autu za vrlo kratko vrijeme dovodi do povišenja djetetove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa te smrti djeteta”, napisali su.


Komentari