Heroji skrbe o djeci s kroničnim bolestima, ravnatelj bolnice otkrio tužnu istinu: ‘Većinu roditelji ne posjećuju’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Bolnička ustanova u Gornjoj Bistri skrbi za djecu s najtežim oblicima kroničnih bolesti. Jedina je ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, a imaju 105 pacijenata u dobi od nekoliko mjeseci do 47 godina.

Više od 70 posto njih je nepokretno. Hrane se putem sonde te im je potrebna cjelodnevna medicinska skrb i njega, ali i zaštita od proboja koronavirusa u bolnicu.

“Od početka pandemije u bolnici djeluje krizni stožer, čiji su članovi liječnici naše ustanove, specijalisti pedijatrije, ali i vanjski liječnik, specijalist epidemiolog. Ovaj stožer donosi i propisuje mjere za zaštitu naše djece, ali i nas djelatnika, kao i osoba s kojima živimo. Kako bismo zaštitili najosjetljiviju populaciju o kojoj skrbimo, dodatno smo uveli obvezu testiranja djelatnika”, rekao je ravnatelj bolnice Renato Mittermayer za 24sata.

‘Djelatnici zaista vole svoj posao’

Mittermayer otkriva da su bili primorani razmjestiti i prenamijeniti određene prostorije, uveli su garderobu za djelatnike u prizemlju bolnice i posebne radne uniforme za sve zdravstvene djelatnike.

“Uvjeti u kojima radimo nisu idealni za zdravstvenu ustanovu, ograničeni smo i prostorom i ljudstvom. Smješteni smo u dvorcu iz 18. stoljeća, u čije očuvanje odlaze golema sredstva, pogotovo zimi, kad je potrebno prostor držati toplim i ugodnim za boravak. No unatoč velikim troškovima tekućeg i investicijskog održavanja, bolnica uspijeva održavati pozitivno poslovanje.

Mogu reći da svi naši djelatnici zaista vole svoj posao i osjećaju kako u ovoj borbi s virusom trebamo biti svi zajedno u cilju zaštite najugroženije populacije. Jedno vrijeme u prvom valu pandemije imali smo timove koji su radili po 24 sata – bez odmora, pod punom zaštitnom opremom. To je velika žrtva ne samo za naše djelatnike nego i za članove njihovih obitelji, i to može izdržati samo onaj tko voli ovaj posao”, objasnio je za 24sata.

Izjavio je i kako osim “najsloženije zdravstvene potrebe, djeci s teškim oboljenjima treba i ono ostalo kao i svakom djetetu: pažnja, ljubav i dodir.”

Koronavirus, potres…

“Ova nam je godina, uz Covid-19, donijela drugi veliki izazov, a to je potres u Zagrebu, u kojem su stradale mnoge zdravstvene ustanove, ali mi i dalje ne gubimo nadu da ćemo uskoro postaviti temeljni kamen naše nove bolnice u Bistri”, rekao je ravnatelj.

Otkrio je i jednu tužnu istinu.

“Većinu djece koja su kod nas smještena roditelji uopće ne posjećuju tijekom njihova dugogodišnjeg boravka u bolnici. Broj roditelja koji učestalije dolaze u posjet mogao bi se zaokružiti na 20-ak. Razlozi neposjećivanja su različiti – od napuštanja, oduzimanja roditeljske skrbi pa do socijalnih, psiholoških i financijskih poteškoća te udaljenosti, jer su kod nas smještena djeca iz cijele Hrvatske i nekih okolnih država. Roditelji koji dolaze u posjet pridržavaju se svih propisanih mjera zaštite, kao i naši djelatnici. Posjet je ograničen na 30 minuta, a u jedinici intenzivnog liječenja posjet iznimno može biti i kraći”, objasnio je Mitermayer.

Ako se netko zarazi koronavirusom, Specijalna bolnica Bistra slijedit će protokole i smjernice HZJZ-a.

“Ograničenja koja smo uveli odnose se na sve one koji dolaze u našu bolnicu u posjet kao roditelji, volonteri, donatori i slično. Bolnica se uglavnom opskrbljuje službenim kanalima opskrbe i za primljenu robu, bez obzira na to je li riječ o higijeni, hrani ili lijekovima. Također postoji protokol o postupanju kako bismo smanjili mogućnost ulaska virusa u bolnicu.

Sve smo bolesničke sobe opremili baktericidnim UV lampama, koje predstavljaju metodu dezinfekcije zraka i površine uništavajući viruse, bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme koji se nalaze u zraku i na površinama. Pažljivo planiramo zalihe lijekova da bismo zadovoljili potrebe naše bolnice”, zaključio je ravnatelj.

Komentari