HDZ-ovka kupila stan u Zagrebu koji plaćaju porezni obveznici, a ona živi u vili s bazenom

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nakon što je otkriveno da je ravnatelj APN-a Krešimir Žunić kupio jeftino stan iz Programa poticane stanogradnje (POS), 24sata je danas otkrio još jedan nevjerojatan slučaj “mešetarenja” s nekretninama.

Ovog puta, radi se o slučaju mlade načelnice općine Lovreć, HDZ-ove Anite Nosić (30), koja se pod lupom javnosti našla kao jedna od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i njegovog brata Joze.

Mlada je načelnica iskoristila mjeru subvencioniranja kupnje prve nekretnine mladima da si kupi stan u Zagrebu kako bi u njemu mogla boraviti kad navrati u metropolu, dok inače živi u obiteljskoj kući sa bazenom u svojoj općini.

Ona je prije dvije godine dobila subvencionirani kredit za kojoj je svi mi mjesečno plaćamo pola rate i kupila stan u susjedstvu onog u kojem živi Milijan Brkić.

U HPB-u je dobila kredit od 80.000 eura za kupnju tog stana i kaže da je to i cijena po kojoj je kupila. Kamata joj je tek tri posto za prvih šest godina. Mjesečno za ratu kredita Nosić mora izdvojiti 3.536 kuna, što je skoro polovica njene načelničke plaće.

Za sada je za njen stan iz proračuna otišlo skoro 46.000 kuna, a trebali bi ga plaćati još 22 mjeseca. No, kako je Nosić direktno prekršila i zakon i ugovor, cijeli kredit bi joj trebao doći na naplatu ako APN pokrene postupak protiv nje.

Prema ugovoru, svaki kupac koji koristi subvencije se obvezuje da će se u roku 30 dana prijaviti na adresi kupljenog stana, a upravo ta obveza je svojevrsni “osigurač” da oni koji su kupili stan zaista rješavaju svoje stambeno pitanje i da u stanu za koji im pomaže država zaista i žive.

Nitko iz APN-a nikada nije to provjeravao, iako bi o tome trebali voditi brigu. “Predmetnu nekretninu sam kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam”, odgovorila je Nosić na upit.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) kaže da nema sumnje da je ovo zlouporaba.

“Mene ovakve stvari šokiraju i neću dozvoliti da se zloupotrebljava mjera kojoj jedini cilj mora biti pomoći mladima da lakše dođu do svog doma. Nemam ni mrvicu tolerancije bez obzira o kome se radilo. Čak i ako je sve po zakonu, mijenjat ćemo ga. Naložio sam kompletnu reviziju APN-a koju će provoditi ministarstvo i o svim nalazima izvijestit ćemo javnost, ali i nadležne institucije. Provjeravamo sve, od načina na koji su se sastavljala povjerenstva pa do načina i postupaka prilikom sastavljanja lista. Navikli smo da se moralizira sve dok problem ne dođe pred prag. No, ja sam odmah reagirao i nastavit ću i dalje. I zahvaljujem novinarima koji ove teme otvaraju. Zakoni i pravila moraju biti za sve ista, a ako se već ne možemo pouzdati u moralne vrijednosti, promijenit ćemo zakone i pravilnike, dokle god sežu moje ovlasti”, poručio je Štromar za 24sata.


Komentari