HDZ-OVCI OŠTRO Prozivaju Tomaševića za prepisivanje, Filipović: ‘Od majstora zelenih politika, dobili smo reciklirani proračun’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Konferenciju za medije održali su članovi zagrebačkog HDZ-a i HSLS-a, a govorili su o gradskom proračunu, ukidanju mjere roditelj odgojitelj kao i amandmanima.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman istaknuo je uvjeren da će točka koja se bavi “praktičkim ukidanjem mjere roditelj odgajatelj” po hitnom postupku biti dio dnevnog reda skupštinske sjednice. Osvrnuo se i na Tomaševićevu objavu o tome da su odbacili amandman Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a na prijedlog proračuna za iduću godinu. Naime, za tu je mjeru planirano izdvojiti 200 milijuna kuna sa stavke ZET-a, no Tomašević je poručio da bi time ZET postao gubitaš.

“Objašnjenje gradonačelnika da ovim amandmanom ZET postaje gubitaš, bez ikakve mogućnosti povlačenja EU sredstava, smatramo potpuno neprihvatljivim. Smatramo da gradonačelnik uopće ne zna koliko se novca troši u ZET-u”, izjavio je Herman i naglasio da taj iznos predstavlja “statističku pogrešku”, a za roditelje-odgajatelje i djecu “nadu i budućnost”.

HDZ najavljuje novi amandman

Oporba ne odustaje, pa je Herman najavio novi amandman na mjeru RO po kojemu se mjera ne bi ukidala, već bi se postojećim korisnicima novčani iznos zamrzao na 4850 kuna do vremena polaska djeteta u prvi razred osnovne škole. Nakon toga pa do 15. godine djetetova života, iznos bi se smanjio na 3.700 kuna.

Herman kaže da bi za nove korisnike smanjili iznos kao i trajanje mjere do odlaska djeteta u prvi razred osnovne škole, i to na fiksan iznos od 3700 kuna. Ističe da su mnogi tu mjeru prihvatili zbog njezine dugoročnosti te da su u njoj pronašli financijsku sigurnost.

Šef zagrebačkog HDZ -a na presici je podsjetio da je Tomašević u predizbornoj kampanji obećao da se postojeća prava neće mijenjati i usmjerio medije da preispitaju tko je sve bio dijelom radne skupine koja je raspravljala o mjeri RO. Herman upozorava da je ukidanje te mjere čista ideologija i da u radnoj skupini nije bio niti jedan demograf ni korisnik mjere.

Filipović: “Dobili smo reciklirani proračun”

Na presici je govorio i Davor Filipović koji se rekao da je predloženi proračun ogolio lažna obećanja vladajućih iz kampanje i neznanje da se odgovorno upravlja financijama.

“Mogu konstatirati da nas gradonačelnik prijedlogom proračuna nije iznenadio, s obzirom na to da je on majstor zelenih politika, od njega smo dobili reciklirani proračun jer je sve reciklaža proračuna koji su već bili predstavljeni u Zagrebu, a samo to što je reciklirano još je povećano za milijardu i 129 milijuna kuna”, izjavio je Filipović.

Šef Kluba Mario Župan poručio je da je zagrebački gradonačelnik prepisao sve amandmane koje je HDZ pripremio u prošlom razdoblju, a tiču se kapitalnih projekata. Upozorava da Možemo! i SDP u svom proračunu nemaju niti jedan svoj projekt već kopiraju “projekte bivšeg gradonačelnika i HDZ-a kroz amandmane od 2017. godine do 2021. godine”.


Komentari