Hasanbegović spasio ključan HDZ-ov zakon na nesvakidašnji način : ‘Slučajno sam ostao, nisam shvatio što se događa’

FOTO: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Pukim slučajem, na čuđenje čak i samih HDZ-ovaca, danas su u Saboru kroz iglene uši prošle izmjene Zakona o privatizaciji Ine koji je posljednjih dana izazvao žestoke kritike i uspio ujediniti i podijeljenu oporbu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve “zastupnike i zastupnice koji ne žele sudjelovati u ovome da napuste sabornicu”. Oporba je prihvatila taj poziv, digla se i počela odlaziti, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković u tom je metežu stavio zakon na glasanje.

“Slučajno smo ostali”

Rezultati glasanja razotkrili su da se vladajuća većina urušila, da HDZ treba zahvaliti Zlatku Hasanbegoviću iz Neovisnih za Hrvatsku i Hrvoju Zekanoviću iz Hrasta što su ih spasili od debakla. Za izmjene zakona ruku su digla 74 zastupnika, a Hasanbegović i Zekanović su bili protiv, ali su održali kvorum. Novinarima su poslije tumačili da su slučajno ostali – da su znali da se HDZ-u u tom trenutku raspala uobičajena vladajuća koalicija, i oni bi izašli.

Više od onih koji su digli ruke za zakon zanimljiviji su oni koji su se odlučili za trenutak odmetnuti od vladajuće koalicije. Među onima koji su odlučili ignorirati zakon i ne doći na glasovanje našli su se: Darinko Kosor, Milorad Pupovac, Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko, Mario Habek, Milanka Opačić, Goran Dodig i Darinko Dumbović.

Brojno stanje HDZ-ove većine čuvali su: Tomislav Saucha, Željko Lacković, Marija Puh, Kažimir Varda, Branko Hrg, Furio Radin…

Nakon glasanja, na saborskom hodniku neki su se HDZ-ovci, koji u saborskim kuloarima priznaju da im nije jasno zašto se premijer Plenković odlučio baš sada na ove izmjene, obratili Hasanbegoviću: “Pa što si ostao?!” A on je, sliježući ramenima, uzvratio: “Bernardić je ovo izveo na svoju ruku… Nisam ni shvatio što se događa…”

Isto je tvrdio i Hrastov Hrvoje Zekanović, priznajući da mu je žao što i sam nije napustio sabornicu i tvrdeći kako bi to svakako učinio jer da je “znao da neće biti dovoljno ruku, izišao bi”.

Bulj puštao “Ustani, bane” na mobitel

Uoči glasovanja tražile su se stanke. Mostov Miro Bulj pustio je “svim mađaronima” koji će glasati za ovaj zakon pjesmu “Ustani, bane” i zaradio opomenu predsjednika Jandrokovića i upozorenje da ne radi cirkus od Sabora.

SDP je povukao svih svojih 306 opstruktivnih amandmana koje je uputio u proceduru iz protesta što se zakon našao u hitnoj umjesto u redovitoj proceduri. Oporba je ponavljala teze iz višesatne rasprave: prozivali su HDZ za izdaju nacionalnih interesa, tvrdili da je zakon konačna predaja Ine u ruke Mađara…

“Krenuli ste u ovaj mandat s pričom da ćete kupiti Inu, a danas završavate priču na način da će Hrvatska nepovratno izgubiti Inu”, zamjerio im je čelnik Mosta Božo Petrov, pozivajući zastupnike da ne budu “suučesnici u pljački” jer je zakon smrtna presuda za Inu.

Bernardić je inzistirao da se usvoji SDP-ov zaključak i da se izmjene Zakona o Ini upute u drugo čitanje. “Indikativno je da ovaj zakon dolazi nakon tajnog razgovora Plenkovića i Orbána i imat će pogubne posljedice za Hrvatsku, a pogotovo za radnike sisačke Rafinerije. Hrvatska se odriče svog utjecaja u Ini, odričemo se tri člana Uprave da bi Vlada imenovala dva predstavnika bez prava glasa, odlučivanja i utjecaja”, nabrajao je Bernardić, optužujući HDZ-ovce da nastavljaju posao koji je počeo bivši premijer Ivo Sanader predajom Ine u ruke Mađara, što je, naglašavao je, direktna izdaja nacionalnih interesa.

Podržao ga je i zastupnik Živog zida Branimir Bunjac koji je rekao da “rudna blaga i tvrtku koja ih nadzire izručujemo strancima te se time čini nacionalna izdaja. Nekad smo pjevali ‘Ustani bane Jelačiću’, a danas bismo mogli ‘Ustani bane Khuen-Héderváry'”.

HDZ-ov Branko Bačić poručio je kako se predloženim izmjenama mijenja SDP-ov zakon iz 2002. “po kojem Ina danas više nije smjela biti u rukama Vlade RH”.

HDZ: “Ovim se zakonom štite interesi Hrvatske”

“Ovim se zakonom štite interesi Vlade Hrvatske i kad je u pitanju ulog Hrvatske u Ini i da se sačuva kao vertikalno organizirana kompanija. Osjećaju li se SDP-ovci ugodno kad ova Vlada mora zbog njihovih loših odluka u Uljaniku i 3. maju u proračunu za 2018. izdvojiti 2,8 milijardi kuna kako bi sanirali loše odluke SDP-ove Vlade”, ustrajao je šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić.

Hrvatskom saboru nije u srijedu ‘pošlo za rukom’ raspraviti zakon o Državnom sudbenom vijeću koji je predložio Most, jer ni jednog od četvero zastupnika koje je Klub Mosta ovlastio za predstavljanje prijedloga nije bio u sabornici.

Na žalost, predlagatelja nema, malo čudno, ali i to se zna dogoditi, konstatirao je predsjedavajući Željko Reiner, te zaključio saborski rad, ne navodeći kad bi se ta točka ponovno mogla naći na dnevnom redu.

Klub Mosta za svoje je predstavnike u raspravi odredio Božu Petrova, Roberta Podolnjaka, Sonju Čikotić i Nikolu Grmoju, Podolnjak je, kako se doznaje, na putu, a Grmoja je danas ranije isključen sa sjednice.

Spomenuti zakon Most je predložio s ciljem da poveća učinkovitost i transparentnost u radu DSV-a te objektivnost kod imenovanja sudaca.

Predložio je promjenu odredbe o sastavu članova Vijeća iz reda sudaca na način da se po dva suca imenuju iz reda Vrhovnog suda i žalbenih sudova te tri iz prvostupanjskih sudova. Predlaže profesionalizaciju predsjednika Vijeća i zamjenika predsjednika, ukidanje kandidacijskih odbora kako bi se ubrzao postupak imenovanja sudaca, uvođenje standardiziranog sustava ocjenjivanja rada sudaca, te da sudac ne može biti osoba za koju postoje sigurnosne zapreke.

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati taj zakon koji je dobio i negativnu ocjenu matičnog saborskog Odbora za pravosuđe.


Komentari