GUŽVE NE POSUSTAJU OD RANOG JUTRA! Na granici kolone i do 3,5 km, HAK podsjeća na obavezu svakog vozača koji prometuje za vrijeme toplinskog udara

Photo: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Od ranog jutra traju gužve na državnim cestama, autocestama, ali i graničnim prijelazima. Kako je i najavio Hrvatski autoklub (HAK) pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, a vozi se usporeno na autocesti A7 Rupa-Diračje pred graničnim prijelazom Rupa u smjeru Slovenije. Tamo je kolona od oko 2 km.

Na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 3,5 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon dok je pred čvorom Matulji u smjeru Istre i Opatije kolona oko 500 m.

Na Krčkom mostu i pred rotorom Šmrika povremeno se usporava u oba smjera (DC102), a vozi se usporeno na prilazima turističkim središtima u Istri i duž jadranske obale, na pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim lukama i pristaništima kao i na pojedinim dionicama državnih cesta i na autocestama, u blizini odmorišta, kod ulaza ili izlaza s autocesta te na dionicama cesta gdje traju radovi.

Toplinski udar

Što se tiče graničnih prijelaza, na većini je gužva, a najduže, čak do sat i pol čeka se na graničnom prijelazu Macelj u smjeru Hrvatske. Trenutno su najprometniji prijelazi iz smjera Slovenije.

Foto: Screenshot

“Zbog upozorenja od toplinskog vala savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć”, ističu iz HAK-a pa dodaju kako je zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja na snazi zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).


Komentari