Grmoja: ‘Vrijeme je da premijer preuzme odgovornost za svoje ljude koje je postavio u svoju Vladu i Agrokor, kojima je dao svoje povjerenje’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja održao je stanku u kojoj se osvrnuo na jučerašnju sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo na kojem su sudjelovali ministrica gospodarstva Martina Dalić i Vladin Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

„Moram pohvaliti glumce. Dobro su se spremili, što im je bilo po volji, odgovarali su. Tako su uredno napominjali važnost intervencije Vlade. Na pitanja koja bi mogla više otkriti nisu odgovorili ili su se branili da nisu hodajući registrator, ali smo zato saznali da je Škegro genijalac. Tamo gdje su trebali odgovoriti, ali nisu znali, pričali bi općenito. Uz primjese djelomičnih istina i primjese sentimenta, gotovo suze u oku, izvedba gotovo za pet“, istaknuo je Grmoja.

Ali ova izvedba je pokazala s druge strane puno toga indirektno:

Andrej Plenković se pokušava oprati od svega. Ne izlazi u medije i gura u prvi plan potpredsjednicu Vlade i Povjerenika Vlade. To dovoljno govori koliko se zabrljalo.

Koliko se zabrljalo, govori i to da je dugogodišnji suradnik Škegre i Martine Dalić preko noći odlučio postati Mostovac, a HDZ svesrdno upire u tom smjeru. Pa HDZ je htio iskadrovirati i člana NO Nacionalnog parka Krka i spremačicu u osnovnoj školi u najmanjoj općini u Hrvatskoj. Pa tko normalan može i pomisliti da bi nam dali da upravljamo tvrtkom od 60 mlrd kn, iz koje su u samo zadnjih 8 mjeseci izvukli gotovo pola milijarde kn na savjetničke usluge i da imamo sve informacije o tome sto se tamo radilo zadnjih 20 godina, a isključili su nam prethodno istražno povjerenstvo?!

Premda izvrgnuti brojnim ograničenjima u jučerašnjem ispitivanju potpredsjednice Dalić i povjerenika Ramljaka ipak smo uspjeli dobiti neke odgovore i nove informacije. Povjerenik Ramljak doslovno je rekao „ugovor o roll up-u ima 250 stranica, pa tko bi to mogao sve pročitati, ja ga nisam pročitao, a kamoli predsjednik Vlade“. Je li još nekome šokantno da je izvanredna uprava potpisala ugovor koji nisu pročitali?

Nadalje, jučer smo saznali da postoje i ugovoreni bonusi za savjetnike u Agrokoru. Samo jedan od njih, Alix, dobit će oko 60 milijuna kuna bonusa za eventualni uspjeh, a izgleda da će na tome nešto ušićariti i bivša firma Ante Ramljaka, Texo Management. Povjerenik Ramljak nije nam znao odgovoriti precizno koliko.

„Postavio sam autorici zakona ministrici Dalić jedno jednostavno pitanje: koje bi konkretne zakonske izričaje ili institute iz današnje perspektive unaprijedila. Nije joj palo napamet ama baš ništa. Toliko o njezinom autorskom pretresanju svake rečenice u Zakonu o Agrokoru.

Sve u svemu, jučer smo na Odboru dobili jasno priznanje povjerenika Ramljaka da je pogriješio angažiravši svoju bivšu tvrtku kao savjetnike u Agrokoru. To je nama u oporbi, a i cijeloj javnosti jasno od prvoga dana izbijanja afere „savjetnici“. Dokazi su javno objavljeni. Svi znamo da ti Ramljakovi savjetnici kada se natječu na otvorenom tržištu usluga zarađuju 2 tisuće kuna dnevno, a kada rade u Agrokoru zarađuju 32 tisuće kuna dnevno. Pametnome dosta, ali nažalost ne i našem premijeru! On još uvijek mudro odvaguje, analizira, sintetizira, a vjerojatno razmišlja i o osnivanju nekog povjerenstva za savjetničke naknade“, objasnio je Nikola Grmoja.

“Nakon izlaska Mosta iz Vlade imamo roll up kredit dok smo mi nudili alternativno financiranje. Nakon izlaska Mosta iz Vlade imamo Knighthead fond i milijunske iznose za savjetnike. Sad je jasno zašto nisu pristali na 3 povjerenika i zašto se Most moralo isključiti iz kontrole ovih procesa.

Vrijeme je da premijer preuzme odgovornost za svoje ljude koje je postavio u svoju Vladu i u Agrokor, za ljude kojima je dao svoje povjerenje. Javnost zahtijeva odgovore. Problem neće nestati”, zaključuju iz Mosta.


Komentari