Gradske tvrtke: Holding u plusu 58 milijuna kuna, evo kako stoje ostali

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine prihvaćena su poslovna izvješća uprava Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajama, Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), za prvih šest mjeseci ove godine, prenosi Radio Sljeme.

HDZ-ovi i Bandićevi zastupnici nisu se mogli dogovoriti o tome tko je najzaslužniji za dobre rezultate Holdingovih tvrtki. Govoreći o ZET-u koji je u prvom polugodištu ove godine ostvario dobit od 14 i pol milijuna kuna, HDZ-ov Davor Filipović je rekao da je takav iskorak rezultat sinergijskog djelovanja kluba zastupnika HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske.

S time se nije složila Ljerka Mintas Hodak iz Stranke rada i solidarnosti. “Zahvaljujući 85-postotnom financiranju sredstvima iz europskih fondova koje je spomenuo gospodin Filipović da ih je priskrbio HDZ, ja mislim da je to ipak priskrbila koalicija u Gradu Zagrebu. ZET je ušao u nabavku 29 novih autobusa te modernizaciju 11 dionica tramvajske pruge dužine 8 kilometara”.

S druge strane, SDP-ov Saša Molan smatra da se to postiglo uzimanjem novca građanima. “Jedan je razlog povećanje cijena parkinga u Gradu Zagrebu što je rezultiralo povećanjem prihoda za 16 milijuna kuna”.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je da je Holding u prvom polugodištu ove godine ostvario dobit od 58 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani predstavljalo za 19,8 milijuna kuna bolji rezultat u poslovanju.

Holding je ostvario 66,1 milijun kuna investicija, a Grupa je ostvarila 164 milijuna kuna investicija. Društvo Zagrebački holding je na dan 30. lipnja ove godine zapošljavao 5285 radnika, a Grupa je zapošljavala 7786 radnika. Rekla je da je za tri posto povećan broj radnika kad se govori o samom Holdingu, te za dva posto kad se govori o Grupi Zagrebačkog holdinga.

Direktorica ZET-a Ljuba Romčević Žgela rekla je da je ZET u prvom polugodištu ove godine ostvario dobit od 14 milijuna i 475 tisuća kuna kao razliku ukupnih  prihode od 590 milijuna i 378 tisuća kuna i ukupnih rashoda u iznosu od  575 milijuna i 900 tisuća kuna. Rekla je i kako je u istom razdoblju prošle godine ZET ostvario gubitak od 53,8 milijuna kuna.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić rekla je da je ZV u prvom polugodištu ove godine ostvario gubitak od oko 850 tisuća kuna. Ukupni prihodi iznosili su oko 35 milijuna kuna, što je u odnosu na plan 55 posto godišnje realizacije. Rekla je i da su povećani prihodi u odnosu na plan od 12 posto. U strukturi prihoda je povećanje od sedam posto iz osnovne djelatnosti sajmova i događanja, a 0,1 posto je povećanje iz djelatnosti zakupa, a preostali prihodi odnose se na ostale poslovne prihode i njihov rast.

Pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) Marko Helfrih naveo je da je ZICER u prvih šest mjeseci ove godine ostvario pet milijuna 915.546 kuna prihoda, a od toga je 47 posto prihoda iz projekata Europske unije. Istaknuo je da je u svibnju  ove godine revizorska kuća ocijenila da su njihovi financijski izvještaji istiniti i da fer prikazuju financijski položaj društva i financijsku uspješnost za 2018. godinu.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igor Zgomba rekao je da je ZCGO u prvom polugodištu ove godine radio na pripremnim aktivnostima na izgradnju postrojenja za gospodarenje otpadom. Istaknuo je da rade na tri ključna postrojenja.  ZCGO je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu 3.522.549 kuna i ukupne rashode u iznosu 3.522.394 kune. Plan investicija ZCGO-a je u prvih šest mjeseci ove godine s osiguranim izvorima financiranja iznosio 2.907.438 kuna, a od toga je u tom razdoblju ostvareno 99,1 posto planiranih investicija.

Gradski zastupnici raspravljali su o poslovnim izvješćima uprava svih pet trgovačkih društava. Kod glasanja su poslovno izvješće ZICER-a jednoglasno prihvatili dok su izvješća ostalih trgovačkih društava prihvatili većinom glasova.


Komentari