Gradska skupština: Podržana izgradnja nacionalne dječje bolnice, a ‘zeleno svjetlo’ dano novom zaduživanju Holdinga

FOTO: Ivan Klindić

U četvrtak je počela 16. sjednica zagrebačke Gradske skupštine u Staroj gradskoj vijećnici, a pred zastupnicima je bilo 29 točaka dnevnog reda, među kojima i sklapanje Okvirnog sporazuma o pripremi projekta “Izgradnja nacionalne dječje bolnice” u zagrebačkom naselju Blato, a koji je jednoglasno podržan.

Na početku 16. sjednice prisegu su pred gradskim zastupnicima položile dvije nove zastupnice Marijana Sumpor (Nezavisna lista Sandre Švaljek) koja je u skupštinsku klupu sjela umjesto Sandre Švaljek koja je otišla na novu dužnost zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) te Miljenka Ćurković (Radnička fronta), koja je u Gradsku skupštinu došla umjesto Katarine Peović Vuković.


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno prihvatili zaključak o sklapanju Okvirnog sporazuma između Grada Zagreba i Vlade o suradnji na pripremi projekta “Izgradnja nacionalne dječje bolnice” u Blatu.

Nakon što je Vlada na sjednici lani imenovala Povjerenstvo za osiguranje adekvatne infrastrukture za provođenje kliničke pedijatrijske skrbi u Zagrebu, zaključeno je da je nužno izgraditi novu nacionalnu dječju bolnicu, koja bi objedinila sadašnje neodgovarajuće prostorne kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijela pedijatrijskih kapaciteta drugih bolnica u Zagrebu.

Novom nacionalnom dječjom bolnicom želi se postići koncentracija vrhunskih stručnjaka i visokosofisticirane medicinsko-tehničke opreme te time preduvjeti za pružanje najsloženijih oblika zdravstvenih usluga te visoku kvalitetu zdravstvene zaštite, stoji u obrazloženju odluke.

Ministarstvo zdravstva je imenovalo radnu skupinu za osmišljavanje, upravljanje i koordinaciju projekta realizacije rješenja pitanja kliničke pedijatrijske skrbi u Zagrebu koja je donijela zaključak da je žurno potrebno izraditi projektni zadatak za studiju izvodljivosti.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 37 milijuna kuna (85 posto ukupnog iznosa od 42,5 milijuna kuna) za tehničku pomoć i 15. lipnja raspisalo poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za pripremu strateškog projekata. Predmet poziva je dodjela bespovratnih sredstava Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” za pripremu strateškog projekata izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, a prijava Ministarstva zdravstva za tu namjenu je u pripremi.

Dogovoreno je da za izgradnju nove Nacionalne dječje bolnice na lokaciji Blato na parceli nije potrebna studija predizvodljivosti, već je dostatna studija izvodljivosti, nakon koje slijedi idejno rješenje, a potom izvedbeni projekt.

Odnosi između Republike Hrvatske i Grada Zagreba u pogledu osiguravanja parcele na lokaciji Blato za izgradnju nove Nacionalne dječje bolnice, pored postojeće zgrade nedovršene sveučilišne bolnice, odnosno davanja prava građenja, kao i drugi međusobni odnosi Hrvatske i Zagreba, regulirat će se posebnim ugovorima.

Novo zaduženje Holdinga

Osim bolnice, Gradska skupština dala je u četvrtak na sjednici ‘zeleno svjetlo’ Zagrebačkom holdingu da se zaduži za još 125 milijuna kuna za financiranje investicijskog ciklusa.

U iznosima od 50 milijuna kuna Holding će se zadužiti kod KentBanke i Sberbanke, a u iznosu od 25 milijuna kuna kod Imex banke. Kod sve tri banke zadužuje se na rok od pet godina, uz zadužnicu kao sredstvo osiguranja naplate.

Kod KentBank zadužuje se uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 3,10 posto, kod Sberbank uz stopu od 3 posto, a kod Imex banke uz stopu od 2,90 posto.

Gradonačelniku za rasvjetu neće trebati Skupština

Također, zastupnici  su na sjednici većinom glasova prihvatili odluku o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora, koja omogućuje gradonačelniku da sklapa ugovor s tvrtkom za održavanje javne rasvjete, a da pritom ne odgovara Gradskoj skupštini.

Ta odluka predstavlja usklađivanje s odredbama novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je stupio na snagu 4. kolovoza.

Zakonom je propisano da jedinica lokalne samouprave može obavljanje komunalnih djelatnosti, koje se financiraju isključivo iz njezina proračuna, povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi na temelju pisanog ugovora, te da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odlukom određuje koje su to komunalne djelatnosti.

Odlukom se propisuje da je na području Zagreba komunalna djelatnost – održavanje javne rasvjete. Propisuje se da se postupak odabira osobe s kojom se sklapa ugovor o održavanju javne rasvjete provode prema propisima o javnoj nabavi.

Također, propisuje se da pravna osoba koja obavlja poslove održavanja objekata i uređaja javne rasvjete, kojoj ugovor prestaje važiti 17. listopada, nastavlja ih obavljati pod uvjetima, na način i po cijeni kako je određeno tim ugovorom, o čemu će se sklopiti aneks ugovoru, sve do sklapanja novog ugovora.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Saša Molan istaknuo je da SDP ne može prihvatiti takav prijedlog jer nije u interesu građana, a “oni koji bi trebali raditi posao za građane, ne rade, već rade za privatni interes pitaj Boga kojih i kakvih pojedinaca”.

“Naš ključni problem je priča koju danas nećemo ponovno otvarati jer je otvarana već tri ili četiri puta, cijeli taj komplot različitih interesa koji se motaju iza ovoga i iz tog razloga smo protiv odluke”, kazao je za Klub gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika Stanko Kordić.

Tomislav Tomašević, u ime Kluba lijevog bloka, smatra da te poslove treba obavljati gradska tvrtka, a ne privatna, a bezobraznim je ocijenio odgovor Holdinga da ih kratkoća roka u kojem su se trebali očitovati ograničava u mogućnosti davanja financijske analize predložene djelatnosti za Holding.


Komentari