Gradonačelnik čestitao Dan antifašističke borbe, ’Zagreb je grad okrenut budućnosti’

Damjan Tadic / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić uputio je svim Zagrepčanima i Zagrepčankama čestitku povodom Dana antifašističke borbe koju prenosimo u cijelosti:

“Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,
čestitam vam 22. lipnja, Dan antifašističke borbe!

Antifašizam je dio europskoga i svjetskog povijesnog naslijeđa koji je s razlogom ugrađen u temelje modernih demokratskih društava, a svoje je mjesto našao i u Ustavu Republike Hrvatske. Tragedija iz prve polovice prošlog stoljeća nas opominje i danas. Mir, slobodu i ravnopravnost, toleranciju i ljudska prava uvijek i na svakome mjestu treba promicati i potvrđivati te se za njih valja boriti!

To dugujemo sebi, vlastitoj djeci, posebice onima koji su u mračnoj povijesnoj epizodi iz 40-ih godina prošlog stoljeća imali snage stati u obranu univerzalnih ljudskih vrijednosti i demokratskih sloboda, spremni i na najveću moguću žrtvu.

Hvala im na tome!

Zato sam sretan što naš Zagreb zajednički gradimo kao grad slobode i prostora za solidarnost, toleranciju i kulturu dijaloga te kao mjesto u kojem se multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost živi, grad okrenut budućnosti kojemu je dostojanstvo svakog čovjeka važno!

Vaš gradonačelnik,
Milan Bandić”, napisao je.

Na zagrebačkom Mirogoju, povodom ovog dana, još jučer su izaslanstva predsjednika Republike i Vlade te Restart koalicije i Saveza antifašističkih boraca RH položili vijence.

Na zagrebačkom Mirogoju položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Komentari