GRAĐANI SKEPTIČNI Aplikaciju STOP COVID-19 instaliralo premalo građana! Poslana je samo jedna obavijest o zarazi

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj iz dana u dan broj zaraženih sve više raste, a u petak je bila najviša brojka, 208, od otkako je u veljači zabilježen prvi slučaj.  Unatoč tome, jako malo građana koristi mobilnu aplikaciju Stop COVID -19 preko koje bi mogli dobiti obavijest u slučaju da su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Ukupno je dosad aplikaciju instaliralo 44.893 građana, a u petak kada je bio najveći porast instalirana svega 325 puta, kako navode iz Ministarstva zdravstva za Telegram.

Dok ju je prošli tjedan instaliralo 1875 građana, a da bi bila svrhovita trebalo bi je instalirati 60 posto ljudi. Također, poslana je samo jedna obavijest o zarazi. Skeptični su građani i drugih europskih zemalja, interes za aplikacijom mali je i u Italiji i Francuskoj. Najbolji rezultate ima Njemačka u kojoj je aplikaciju instaliralo blizu 20 posto stanovništva, točnije njih 16 od 83 milijuna.

Reakcija građana ne začuđuje jer prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja u vrijeme pandemije Europskog parlementa objavljenih ovo proljeće, Hrvati su bili izrazito sumnjičavi prema ideji da nacionalne vlasti koriste mobilne aplikacije kako bi pratile širenje zaraze, rezervirani su bili još Austrijanci i Slovenci.

Podsjetimo, mobilna aplikacija Stop COVID – 19 radi tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju na svoj mobitel dobivaju svi koji su s njim bili na toj udaljenosti i u tom razdoblju.

‘STOP COVID-19’ Ministarstvo predstavilo novu aplikaciju u borbi protiv koronavirusa


Komentari