GRAĐANI OPREZ! CRNA STATISTIKA ZABRINJAVA: Djeca sve češće OSTAJU BEZ PRSTIJU ILI ŠAKA! (FOTO)

www.goodhousekeeping.com

Blagdani bi trebali biti vrijeme radosti, no uvijek se nađe nešto što naruši prekrasnu atmosferu.

Nedavno sam uživala u večernjoj šetnji gradom i doživjela ono što su vrlo vjerovatno i mnogi drugi u ovo doba. Riječ je o djeci koja se “igraju” petardama. Grupa djece, koju nisam vidjela, ali sam ih itekako čula, bacala je petarde u kontejner koji je stvorio još jaču buku te tako prepadala gospođe s kućnim ljubimcima i druge prolaznike. Kako su bili sakriveni u mraku nitko nije mogao vidjeti gdje se točno nalaze, a pojedine starije osobe su se doista dobrano prepale praska tih malih pirotehničkih napravica.

Fire_crackers_for_Diwali_Bangalore_India_2012

Građani imaju loše mišljenje po pitanju petardi u dječjim rukama

“Djeca i roditelji su krivi. Roditelji koji to financiraju i uče ih kako pucat petarde. Moji u ulici recimo potroše do 1000 kuna i jos uče djecu kako pravilno pucat, ljutito je poručila Ana iz Lučkog i nadodala kako nerijetko ta pucnjava zna trajati do ponoći.

“Što se mene tiče onaj tko djetetu da petardu u ruke može mu slobodno dati nož da si ih odreže. Jednako je ako ne i više opasno. Također, kao roditelj osuđujem i one koji klincima pirotehniku prodaju. Da takvo što nema veze s blagdanima koji bi trebali biti prožeti mirom i ljubavlju svjedoče i fotografije ozljeđene djece, koje imamo prilike vidjeti uvijek oko Božića”, poručila je zabrinuta majka.

Mirela smatrak kako petarde nisu nužno loše, posebno u vrijeme blagdana, no jednostavno ne voli vidjeti djecu nižih razreda osnovne škole kako ih bacaju. Snjom su se složili i drugi naši sugovornici.

“Ma volim ih i ja za Novu godinu i vatromete i sve, al’ kad vidim klince kako se igraju jeza me prođe, prokomentirao je Damir.

“Neku večer su me tak isprepadali, ali uvijek ista priča, znate kaj treba zabraniti prodaju toga maloj djeci i svima ispod 18 godina”, prokomentirala je Marina koja ima tri unuka i zato ju je posebno strah opekotina i ozljeda.

www.goodhousekeeping.com
www.goodhousekeeping.com

Neki su imali poprilično neugodna iskustva

Nije rijetkost da dobra zabava i “zezancija” u kombinaciji s petardama krene u lošem smjeru, brojni su imali negativna iskustva.

“Nikad neću zaboraviti kad smo prošle godine čekali Novu. Iz kafića smo 15 minuta prije ponoći krenuli prema trgu, a djeca su s balkona upalila petardu i ubacila je u kapuljaču moje kolegice“, prisjetila se Maja čije iskustvo je na svu sreću završilo samo progorenom jaknom.

Mario je nekoć izuzetno uživao u bacanju petradi, no sad ga to ne veseli posebno nakon što je njegov poznanik pri paljenju vatrometa opekao ruku.

“Djeca su se igrala petradama i jednom su ih iz fore bacali u šupu pored kuće, tamo nije bilo ništa nego stari komad namještaja i kartonske kutije”, prisjeća se Lana čija su dva sina zapalila kartonsku kutiju i skoro izazvala požar, poučena tim iskustvom zabranila je mužu i rodbini da im kupuje petarde.

maxresdefault

Uznemirujući naslovi koje smo gledali zadnjih godina:

“Dječak(6) je prema prvim informacijama našao neeksplodiranu petardu u dvorištu i zapalio je upaljačem, a petarda mu je eksplodirala u ruci.”

Dječak stradao dok je bacao petarde, amputiran mu prst.”

“U novogodišnjoj noći ostali su bez prstiju zbog pirotehnike.”

“Od petarde 12-godišnjaku teške ozljede šake.”

“Sezona petardi: U pet dana ozlijeđeno troje djece.”

Posljedice korištenja petarde:

Opekline – Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima ne mogu se ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opeklina visokog stupnja.
Gluhoća – Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju ako petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzrokovati čak oštećenje sluha, često i trajno.
Sljepoća – Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i sljepoće.
Amputacija – Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije.
Oštećenje imovine – Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar ili slična oštećenja imovine.

Nadamo se da će odrasli ovu pirotehniku koristiti s oprezom i shvatiti kako to nije samo bezazlena zabava za njih, a pogotovo za djecu.

 


Komentari