Građani BiH od iduće bi godine ulazak u Hrvatsku mogli plaćati sedam eura, postoji jedan izuzetak

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Od sljedeće bi godine građani BiH, ali i Srbije, Crne Gore, Kosova i ostali, mogli plaćati ulazak u Hrvatsku. Razlog tomu je uvođenje sustava ETIAS (Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, piše Večernji list.ba.

Naime, za svaki ulazak u Hrvatsku, odnosno EU, morat će se podnijeti elektronski zahtjev čija će obrada trajati od nekoliko minuta pa sve do 30 dana. Uz to, plaćat će se jednokratna naknada od sedam eura.

“Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave). Ako osoba ne može podnijeti  zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu”, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Uzet će u obzir tehnološki napredak

Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Podnositelj se može i žaliti ako dobije odbijenicu.

Izuzetak su Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo, oni neće morati plaćati ovu potvrdu.


Komentari