Građane zbunio MUP: Neki dobili dozvolu da voze tramvaj?

Facebook

Mnogi su građani, nakon provjere bodova na stranici MUP-a, vidjeli da imaju dozvolu za F kategoriju što je, prema starim vozačkim dozvolama, kategorija koja uključuje tramvaj.

MUP je nedavno omogućio građanima da provjere stanje svih vozačkih dozvola – odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera, što su brojni građani iskoristili pogotovo nakon stupanja strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Oni koji imaju stare vozačke dozvole iznenadili su se vidjevši kako imaju i dozvolu za vozila F kategorije. Naime, prema starim vozačkim dozvolama to znači da mogu voziti tramvaj, piše Večernji list.

MUP navodi kako su se vozačke dozvole kod kojih je klasifikacija F za vožnju tramvajem izdavale zaključno sa 20.11.2004. godine te kako je temeljem Pravilnika o vozačkim dozvolama propisan novi obrazac vozačke dozvole prema kojem su se nove vozačke dozvole počele izdavati 21.11.2004. godine. Prema novim vozačkim dozvolama, kategorija H vrijedi za upravljanje tramvajima.

Za one sa starim vozačkim dozvolama to znači kako prema novoj klasifikaciji mogu slobodno voziti radni stroj ili moped, dok će tramvaj ipak morati prepustiti stručnjacima.


Komentari