Grad zapostavlja osnovne škole? ‘Dobivamo samo obećanja, a od realizacije obećanih projekata nema ništa’

Screenshot: Facebook

Nova školska godina počinje za tjedan dana, a neke zagrebačke učenike neće dočekati ni osnovni uvjeti.

Naime, zabrinuti roditelji, čija djeca idu u Osnovnu školu Ante Kovačić u Španskom, na društvenim su mrežama podijelili lošu situaciju njihove škole.

Najveći je problem školska dvorana. Kako doznajemo, problem je to što je dvorana premala za veliki broj učenika te se u njoj ne mogu odvijati uobičajene sportske aktivnosti.

Djeca će, zbog nemogućnosti korištenja dvorane, tjelesni odgoj imati vani dok je lijepo vrijeme, a kada vremenske prilike to ne dopuste, tjelesni će imati u – učionicama.

Projektna i građevinska dokumentacija postoje, no u realizaciju se ne kreće.


Oko poticanja Grada na promjenu, angažirao se i Marko Sladoljev. Naime, saborski zastupnik završio je Katolički bogoslovni fakultet te je od 1996. do 2016. godine predavao vjeronauk u osnovnoj školi u Španskom.

“Pozivam stalno, ali to ovisi o gradonačelniku. Nije ravnateljica kriva. Projektna dokumentacija je gotova. Čeka se realizacija”, napisao je Sladoljev u Facebook grupi “Zakaj volim Špansko”.

Također, Marko Sladoljev rekao nam je kako projektna i građevinska dokumentacija postoje već desetak godina te da je, u tom periodu, troje ravnatelja slalo dopise i zamolbe odgovornima.

Zadnja je izmjena dozvole bila 2017. godine, a prema tom je planu predviđena izgradnja još četiri učionice te nove dvorane. Tako bi manju dvoranu, trenutno jedinu, koristili učenici nižih razreda.

“Gradonačelnik Bandić sustavno zapostavlja Zapadni dio Grada tako da od njega dobivamo samo obećanja, a od realizacije obećanih projekata nema ništa”, dodao je Sladoljev.

U obranu ravnateljice Jadranke Salopek stali su mnogi.

“Zadnjih par godina, a pogotovo u mandatu nove ravnateljice, iz ‘prve ruke’ mogu reći da se po tom pitanju intenzivno radi te je od strane škole učinjeno sve što se moglo učiniti. Po tko zna koji put, projektna dokumentacija je napravljena, šalju se mailovi s kojekakvim dopisima, kuca se na razna vrata, posjećuje se ured gradonačelnika, daju se obećanja…ali eto, nema pomaka jer netko ‘viši’ to tako želi”, napisala je majka dvoje školaraca.

Preko Facebooka, oglasila se i ravnateljica te poručila kako je od rujna prošle godine poslano skoro 150 dopisa na razne adrese, a većina njih ticala se dvorane.

“O mailovima, telefonskim razgovorima i kucanju na razna važna vrata da ne govorim”, dodaje ravnateljica Salopek.

Oko problema sa sportskom dvoranom te općenitom prenapučenosti, javili su se i drugi stanovnici Španskog.

Kako kažu, u kvartu se stalno gradi, ali uvijek samo stambene zgrade. Dolaze novi stanari s djecom koja se upisuje u OŠ Ante Kovačića, ali kapacitet škole ostaje isti.

Sladoljev, također, napominje da je škola Ante Kovačića škola koja radi u tri smjene, a ove godine su upisali i šest prvih razreda.
Iako problemi postoje, OŠ Ante Kovačića, izgrađena 1984. godine, može se pohvaliti s nekoliko stvari koje su realizirane unazad nekoliko godina.

Tako su 2016. godine kupili i postavili LCD projektore, projekcijska platna i nekoliko računala u učionice, a dvije godine kasnije, 2018. godine ugradio se i dio garderobnih ormarića za učenike.

Osim opremanja škole, novčano su potpomogli izgradnju kuhinje u afričkoj školi, donirali dio novca školi u Gunji te roditeljima teško oboljele djece. Sve su to postigli i sakupili sami – kroz kulturne priredbe i humanitarne akcije.

Osnovna škola Ante Kovačić

Učenici i djelatnici OŠ Ante Kovačić spremi su pomoći drugima kada im je potrebno, no situaciju sa dvoranom svoje škole ne mogu sami riješiti, nego traže pomoć od Grada koji, još uvijek, ništa ne poduzima.

“Nadamo se da ćemo uskoro realizirati dogradnju školskog prostora i izgradnju sportske dvorane (za koju postoji projektna i građevinska dokumentacija) te rad u jednoj smjeni kako bi se omogućilo optimalno ostvarivanje odgojno-obrazovnih ciljeva različitim oblicima nastavnih, izvannastavnih i slobodnih aktivnosti, dopunske i dodatne nastave. Na taj ćemo način stvoriti još poticajnije školsko ozračje za život i rad naših učenika i njihovih učitelja”, poručuju iz škole.

Komentari

loading...