‘GRAD ZAGREB SE POKRENUO’ Cijene najma rastu, mlade obitelji si ne mogu priuštiti stan: ‘Priuštivo stanovanje je postalo ključno pitanje’

Stambena zgrada, Ilustracija (Foto: greissdesign / Pixabay)

O stanju na tržištu nekretnina govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. U agencijama kažu da se tržište pomalo stabilizira, rast cijena usporava, posebno za veće stanove, dok je za manje i dalje najveća potražnja.

Rekao je ipak da cijene nekretnina rastu, ali ovisi o kojem dijelu zemlje se govori.

“Prometi tj. broj transakcija u kontinentalnom dijelu Hrvatske nije narastao prema statistikama 2021./2022., dok je u priobalju pod utjecajem stranaca narastao do 15,20 posto. Prošle godine je 12.500 stranaca steklo nekretninu”, objasnio je Ranilović te dodao da su manji stanovi rijetki i cijene dosežu do 120.000 – 150.000 jer je najveća potražnja.

Istaknuo je da su cijene najma porasle, posebno jer ih je puno otišlo u turistički najam pa je ponuda mala.

Foto: Screenshot/HTV

“Država je napravila jedan program da se uđe u stambenu politiku, da se dogode neke stvari koje će ispuhati ove balone. Grad Zagreb se već pokrenuo. Dosta se razgovara o stambenim zadrugama. Znači, nama trebaju modeli koji neće svi biti na tržištu. Naprosto je tržište preopterećeno i ne mogu svi biti na tržištu. Tzv. priuštivo stanovanje je postalo ključno pitanje. Stanovanje je puno viša kategorija od tržišta. Mi stanovanje moramo omogućiti našim građanima. Posebno se tu problem odnosi na mlade i obiteljima s više djece koji si ne mogu priuštiti nekretninu. Ali kad bi napravili neke trajne programe oni bi bili ventilator koji bi mogao ispuhivati balone bez obzira na kretanja tržišta”, smatra predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Inače, grad Zagreb gradi stanove za privilegirani dugoročni najam u Podbrežju. Kani kvadrate u novoj zgradi davati u najam, očekuje da će financijsku konstrukciju projekta od 42 milijuna eura zatvoriti u drugoj polovini ove godine, a podrška zagrebačkom projektu stigla je i od Europske investicijske banke u Luksemburgu. Izgradit će se 228 stanova, a useljenja su predviđena tijekom iduće godine.

„Građevinska dozvola je ishođena. Naravno da je problem financiranje i tu sad razmišljamo o raznim modelima financiranja te zgrade javno privatnih partnerstava“, najavio je u izjavi za RTL zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet te dodao kako se novi stanovi planiraju se na još tri lokacije u širem gradskom središtu.

„Sve ove brownfield lokacije. I Gredelj, i zona Zagrepčanka, odnosno ex klaonica na Heinzelovoj ulici i blok Badel. Ja sam optimist i rekao bih da će se prije isteka ovog našeg mandata početi odvijati graditeljske aktivnosti na tim područjima“, rekao je Korlaet.


Komentari