Grad Zagreb nakon skoro tri desetljeća uspješnog rada ukida podršku Zelenom telefonu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prvi put u 26 godina, Gradska uprava nije osigurala financijsku podršku za rad Zelenog telefona,  a Zelena akcija navedeno smatra osvetom od strane Grada.

“Ukidanje financiranja Zelenog telefona (ZT) ne može se promatrati drugačije nego kao oblik osvete ili pritiska na Zelenu akciju zbog svih dosadašnjih aktivnosti. Zelena akcija traži od Grada Zagreba da hitno osigura financijsku podršku ZT-u i time omogući djelovanje tog javnog servisa”, priopćili su iz Zelene akcije jučer.

Aktivisti su podsjetili da je Bandić u početku podržavao i promovirao ZT kao kvalitetan program koji potiče i informira javnost o problemima očuvanja okoliša. Međutim, kako je gradonačelnik Bandić pogodovao različitim sumnjivim investitorima, a Zeleni telefon često ukazivao na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagrebu, dolazilo je sve više do konfrontacija s Bandićevim načinom upravljanja gradom.

Aktivisti su izvijestili kako je ove godine Gradska uprava raspisala javni poziv, na koji se Zelena akcija svake godine javlja, “očigledno znajući da sredstva nikome neće biti dodijeljena“. Naime, sredstva koja su bila namijenjena udrugama raspodijelila su se na druge nepoznate stavke, a javni poziv bio je raspisan “reda radi”, kaže se u priopćenju.

Zelena akcija je 5. studenog dobila dopis od Gradske uprave prema kojem ZT neće biti financiran zbog nedostatka sredstava.

Osim što je Zeleni telefon u skoro tri desetljeća obradio više od 30.000 prijava, njegov rad je prepoznat i na međunarodnoj razini jer se ovaj sustav usluge građanima kopira kao primjer dobre prakse i u drugim gradovima Hrvatske te zemljama u regiji. Stoga, kako bi se osigurao kvalitetan nastavak rada Zelenog telefona u interesu javnosti, Zelena akcija traži od Gradske uprave da isplati sredstva predviđena proračunom za 2020. te da osigura nastavak financiranja ZT na način koji neće biti podložan samovolji gradonačelnika ili bilo koje institucije čiji rad udruga kritizira.


Komentari