Grad ulaže 100 tisuća kuna u novi projekt: Maksimir dobiva kopiju poznate špilje

Pixabay

Grad Zagreb planira novu investiciju vrijednu 100 tisuća kuna, a plan uključuje smještanje špilje u park Maksimir.

Maksimirska će špilja biti replika one koja se nalazi otprilike 17 kilometara sjeverozapadnije. Špilja Veternica trebala bi se među zelenilom na istoku grada naći za otprilike dvije godine, a u međuvremenu će se raditi upravo na odljevima budućeg postava, piše Večernji.

“Sve to napravit će se u sklopu projekta ‘Gradski prozori u prirodu’, sufinanciranog novcem europskih strukturnih fondova. Nije špilja jedina u projektu, radit će se i drugi sadržaji na području Maksimira, ali i na teritoriju jezera na Savici”, kažu u Gradu, gdje otkrivaju i kako je Veternica odabrana za repliciranje jer je najveći speleološki objekt na području sjeverne Hrvatske.

Zagrepčani će se, između ostalog, moći upoznati s nizom detalja vezanih za izgled, život i stanište evolucijskog srodnika današnjih smeđih medvjeda izumrlih prije dvadesetak tisuća godina.

“Rekonstruirat će se i originalni profil špiljskog sedimenta iz kojeg su prikupljene fosilne kosti, koji će pružiti informacije o geologiji te klimatskim promjenama u posljednjih 130 tisuća godina”, govore u gradskoj upravi pa dodaju da će se, osim kostura medvjeda koji će “čuvati” ulaz u špilju, izraditi i replike njegovih fosilnih kostiju, koje će biti uklopljene u špiljski sediment.

A kako bi, objašnjavaju nadalje, posjetitelji pri ulasku odmah doživjeli ambijent špilje, “ugradit će se i replike karakterističnih špiljskih oblika, odnosno speleotema”.

Također, planira se postavljanje sedam svojevrsnih mapa, odnosno legendi, koje bi tekstualno i grafički dale sve informacije i zanimljivosti o elementima postava.

“Legende bi se tiskale na kamene podloge kako bi se što bolje uklopile u interijer špilje”, ističu u Gradu, u kojemu kažu i kako će se na realizaciji projekta početi raditi sljedeće godine.


Komentari